- Uakseptable forskjeller i demensomsorg

- Det trengs nasjonale retningslinjer ved demens, sier Wenche Frogn Sellæg i Nasjonalforeningen for folkehelsen og viser til uakseptable forskjeller i demensomsorgen. Hun ble hørt av Prioriteringsrådet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mandag diskuterte Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten (Prioriteringsrådet) behovet for retningslinjer på demensområdet.
Rådet mener det er behov for å videreutvikle kvaliteten og likeverdige tilbud  innen forebygging, utredning, diagnostikk behandling og tjenester til personer med demens.
I vedtaket anbefaler Rådet at Helsedirektoratet, i nært samarbeid med alle berørte parter utarbeider nasjonale faglige retningslinjer på dette området samt andre virkemidler. Det ble også påpekt et behov for å styrke forskningen på området.
Leder av Rådet for demens i Nasjonalforeningen for folkehelsen, lege Wenche Frogn Sellæg, var i sin innledning før vedtaket ble fattet, opptatt av at nåværende demensplan ikke er godt nok.
-  Selv om vi har Demensplan 2015, og denne er viktig, er den ikke tilstrekkelig, sier Frogn Sellæg
Demensteam hos under halvparten
Hun viser til at planen nå er inne i det sjette året, og at en kartlegging halvveis i perioden ikke viste oppløftende resultater.
Da hadde 9,3 prosent av personer med demens et dagaktivitetstilbud, 45,8 prosent av kommunene hadde demensteam, 32,7 prosent av kommunene hadde tilrettelagte tilbud for personer med demens.
- Det er fortsatt uakseptable forskjeller i tjenestetilbudet mellom kommunene, sier Frogn Sellæg.
10.000 fikk diagnose i fjor
Hun legger vekt på at retningslinjer må omfatte hele tiltakskjeden fra forebygging via blant annet tverrfaglig lavterskeltilbud i kommunene til behandling, også på sykehjem.
- Nasjonale faglige retningslinjer vil støtte opp om målsettingen i demensplan 2015, sier Frogn Sellæg.
I et innlegg tidligere i dag la Knut Engedal, fag- og forskningssjef ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, frem tall som viser at cirka 10.000 fikk en demensdiagnose i fjor.
Det varierer veldig hvor lang tid det tar å få en diagnose, og hso yngre personer med symptomer på demens kan det ta to år før de søker hjelp og får en Alzheimerdiagnose.
Det varierer også med hvem og hvordan diagnosen blir satt.
- I kommunale demensteam med lege får 80 prosent som utredes en demensdiagnose, men bare 42 prosent når fastleger utreder. Og under halvparten av kommunene har demensteam, fortalte Engedal.
De indirekte og direkte kostnadene ved demens anslås å være cirka 18 milliarder årlig.
Saken er redigert/oppdatert 16. april etter at Rådet vedtok å utarbeide nasjonale faglige retningslinjer.

Powered by Labrador CMS