Syse ut av Syse-utvalget

Professor Aslak Syse trekker seg fra utvalget han leder fordi han mener Høie har bestemt seg allerede.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Helseministeren oppretter en undersøkelseskommisjon om uønskede hendelser mens vårt utvalg utreder samme spørsmål. Da blir det meningsløst å fortsette, skriver professor og leder av Syse-utvalget, Aslak Syse, i en kronikk i Aftenposten.

Syse-utvalget, som skal vurdere hvordan alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten bør følges opp av samfunnet, ble satt ned av Jonas Gahr Støre (Ap) i juni 2013

I november i fjor ble mandatet for utvalget utvidet til å også skulle vurdere en permanent uavhengig undersøkelseskommisjon for uønskede hendelser i helsetjenesten.

I regjeringsplattformen ble det også slått fast at det skulle etableres en slik kommisjon.

Nylig fastslo helseminister Bent Høie at det skulle opprettes en havarikommisjon for helsetjenesten, i et intervju med Aftenposten. Samtidig gjorde han det klart at en slik kommisjon vil komme helt uavhengig av hva Syse-utvalget måtte mene om saken.

Syse skriver i Aftenposten at Høie har klargjort at ingen avgjørelser skulle tas under utvalgsarbeidet for å stille utvalget fritt i dets vurderinger.
–  Ifølge tilleggsmandatet er det ønskelig at utvalget «i tillegg til å vurdere om en undersøkelseskommisjon er hensiktsmessig, også utreder og foreslår det juridiske og organisatoriske grunnlaget for opprettelse av en slik kommisjon». Regelverket for en slik kommisjon er på det nærmeste ferdig, og vi vet mye om kostnadsspørsmålet. Men det spennende spørsmålet er om dette er hensiktsmessig. Det er ikke lenger et åpent spørsmål, det er besvart politisk av statsråden, skriver Syse i Aftenposten.

Han avslutter kronikken sin sitt med:

– Det blir exit Syse-utvalget for min del.

Powered by Labrador CMS