– På tide at Høie bestemmer seg for om guttene skal innlemmes i barnevaksinasjonsprogrammet for HPV, mener Ole-Erik Iversen. – Eller har Høie tenkt å bruke dette som joker i valgkampen?, spør han. Foto:

– Skal HPV-vaksine til gutter være Høies joker i valgkampen?

– Hvorfor venter helseministeren så lenge med å beslutte om også guttene skal få HPV-vaksine? undres gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Saken er jo overmoden. Om man skal vaksinere til høsten, så bør Høie beslutte dette før sommeren. Men, da er jo også veldig mye av valgkampen ferdig, det må jo Høie huske. Han bør ta en beslutning nå.

Det sier professor i gynekologi, Ole-Erik Iversen, som viser til at det ligger en klar anbefaling på helseministerens bord: Folkehelseinstituttet har anbefalt at gutter på 12 år også får tilbud om vaksine.

I november foreslo Iversen at om man gir jentene to doser, mot tidligere tre, kan guttene «overta» den ene.

Dette er mulig fordi man har vist at to doser til jentene mellom ni og 14 år gir like god antistoffrespons som tre doser.

Og fra høsten gis det kun to doser til jentene, har FHI nylig besluttet.

Problemstillingen har vært gjenstand for diskusjon og utredning over flere år: I 2011 fikk Kunnskapssenteret i oppdrag av Folkehelseinstituttet (FHI) å systematisere kunnskap på området.

Ole-Erik Iversen har vært ansvarlig for klinisk utprøving av alle tilgjengelige HPV-vaksiner i Norge.

Powered by Labrador CMS