Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

COLUMBI EGG? – Jentene avgir en dose til guttene - og vi er halvveis i mål - fra i morgen. Det sier Ole-Erik Iversen, som mener hans løsning er et columbi egg, og gir mulighet til å starte HPV-vaksinering av gutter med en gang.

COLUMBI EGG? – Jentene avgir en dose til guttene - og vi er halvveis i mål - fra i morgen. Det sier Ole-Erik Iversen, som mener hans løsning er et columbi egg, og gir mulighet til å starte HPV-vaksinering av gutter med en gang.

Mener HPV-vaksinering av guttene kan starte «i morgen»

– At det er tilstrekkelig at jentene får to doser HPV-vaksine, i stedet for tre, åpner for muligheten til å HPV-vaksinere gutter uten at man trenger ekstra penger over neste års statsbudsjett.

Annons:

Det sier gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen. Problemet kan løses slik, mener han:

«Halvveis i mål»
– Jentene avgir en dose til guttene - og vi er halvveis i mål - fra i morgen. To doser til jentene mellom ni og 14 år gir like god antistoffrespons som tre doser. Det er vist for den 4-valente vaksinen tidligere, og nå også for den nivalente, sier Iversen, som holdt en presentasjon om sin forskning på dette Eurogin i juni 2016.

 – Den andre dosen kan gis etter seks eller 12 måneder. Hvis vi starter nå mister vi ikke så mange årskull som vi har mistet for kvinnene som ikke fikk innhentingsvaksinasjon før, sier Iversen.

Folkehelseinstituttet utlyser nå et såkalt kjønnsnøytralt anbud på HPV-vaksinering.

Helseminister Bent Høie (H) uttalte nylig til Dagens Medisin at han håper selskapene setter ned prisene.

På spørsmål om hva Høie tenker om Iversens ide, viser han til anbudet som nå er utlyst.

 – Det er den totale kostnaden ved programmet som blir avgjørende for om guttene fases inn, sier Høie.

 Ole Erik Iversen mener imidlertid at anbudet enten kan avlyses ved å benytte prisen på inngått vaksinepris - eller utlyses på halve volumet.

 – I tillegg sparer man stikk, sprøyter helsesøster ressurser, og så videre.

– Dette er nesten for godt til å være sant, legger han til.

Får støtte
Iversen får støtte fra overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

 – Jeg er enig med Iversen. For barn i alderen 9-14 år er HPV-vaksinen godkjent for to doser. Amerikanske CDC anbefaler faktisk to doser til denne aldersgruppen, sier Sørbye.

– Mens tre-doseregime er måned 0, 2 og 6, vil et to-doseregime være måned 0 og 6. Det vil si at gutter kan få jentenes andre dose høsten 2017 uten ekstra midler på Statsbudsjettet, mens det må settes av litt ekstra midler for Statsbudsjettet for våren 2018 for at gutter skal kunne få sin andre dose. Vi går dermed fra tre doser til ett kjønn til fire doser fordelt på to kjønn.

Men anbud bør gjennomføres, mener Sørbye:

– Vi bør nok ha et anbud. Alle tre HPV-vaksiner er nå godkjent til begge kjønn, og det er hard konkurranse. Det er urealistisk å starte med HPV-vaksine til gutter før høsten 2017 uansett.

– Kan spare en milliard
Ole-Erik Iversen peker på at WHO og andre anbefaler to-doseregimet og at mange land har implementert det, men ikke Norge,

Han viser videre til at potensialet for antall forhindrede krefttilfeller er sterkt økende hos menn.

 – Som eksempel var det i USA i 2010 flere HPV munnhule – og strupekreft hos menn enn livmorhalskreft. Den siste er fallende, den første er sterkt økende, også i Norge.  Derfor haster det med å komme i gang, sier han.

 – Et annet poeng er at en større andel kreft hos menn skyldes HPV 16., som inngår i alle de tre godkjente HPV vaksinene, sier han.

 – Hvis man tar i bruk den nivalente vaksinen, vil livmorhalskreft bli så sjelden at vi kan vurdere å skrinlegge screeningen av de vaksinerte. Da sparer vi vel èn milliard - hvert år.

 – For ikke å snakke om de frigjorte helsehendene; Patologene har store kapasitetsproblemer, og det ser ut til å bli verre. Morgendagens «screening» av vaksinerte kan bli en HPV test eller to gjennom livet, og den kan de selv ta hjemme og sende i posten, sier Iversen.

Ole Erik Iversen har blant annet vært såkalt project investigator for de to HPV-vaksinene som markedsføres i Norge, Cervarix og Gardasil.

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Skeptisk2 21.11.2016 18.45.58

  Hvor høy sannsynlighet har en tilfeldig gutt for å få analkreft? Her er det vel primært snakk om å oppnå en form for flokkeffekt for å hindre spredning av virus. Men det er fortsatt ørten HP-virus som man ikke er immun overfor. Og disse vaksinene er ikke testet på 12 år gamle gutter. La heller litt eldre gutter vurdere selv om de vil ta vaksinen når de kan vurdere pluss og minus.

 • knut 19.11.2016 12.42.17

  Gutter kan også få HPV indusert cancer, som f.eks rundt anus eller øvre luftveier. Ehm, din 12 åring skal vaksineres for å beskytte seg selv og for å beskytte fremtidige (jevnaldrendre?) partnere. Vanskelig å forstå hvorfor du antar at det er for å beskytte kvinner på over 25 år.

 • Skeptisk 19.11.2016 08.11.51

  DM skrev tidligere at grunnen for guttevaksinasjon var for å beskytte jenter som ikke selv ville ta vaksina og kvinner over 25. Skal min 12-åring vaksineres for å beskytte damer som er 13 eller mer år eldre? Ekkelt. Vaksinens effekt på gutter oppfyller vel fortsatt ikke kravene til evidens definert av "the center formerly known as Kunnskapssenteret"...

 • Lege 18.11.2016 11.44.49

  Iversen har rett i at det holder med 2 doser, men for øvrig er han inhabil som lønnet av produsentene.

Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!