PÅ HELSESTASJONEN: Ole Alexander Opdalshei (f.v), Bent Høie og Camilla Stoltenberg besøkte mandag St.Hanshaugen helsestasjon i Oslo for å markere at gratis HPV-vaksinering for jenter opp til 26 år er i gang. Foto: Vidar Sandnes

– Håper industrien ser merverdien i å vaksinere gutter

Opphentingsvaksineringen av jenter opp til 26 år er i gang. Nå vil helseministeren at også guttene skal få vaksinen, forutsatt at industrien senker prisene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/ST.HANSHAUGEN HELSESTASJON (Dagens Medisin): – En gledens dag, samstemte helseminister Bent Høie (H), Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet, og Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen:

Mandag morgen sparket de i gang opphentingsvaksineringen med HPV-vaksinen av jenter opp til 26 år, ved St.Hanshaugen helsestasjon i Oslo.

Nå er spørsmålet om også guttene skal vaksineres for HPV.
Dette har man diskutert og utredet i flere år, og Nasjonalt råd for prioritering i helse- og omsorgstjenesten (Rådet) har sagt ja til å vaksinere guttene – gitt at hele HPV-programmet får en tilfredstillende kostnadseffektivitet.

Helseministeren sier til Dagens Medisin at han ønsker at guttene innlemmes i vaksineprogrammet, forutsatt at prisen blir lavere:

– Kravet om at det skal være en sammenheng mellom kostnad og effekt, må vi også stille til vaksiner, sier Høie.

– Kostnadene må samlet sett ned for at vi skal kunne rettferdiggjøre bruken av de pengene.

– Jeg håper selskapene som tilbyr vaksiner ser at det å introdusere vaksine til gutter  i et land som vårt - med det helsesystemet vi har og dekningsgraden på vaksiner - og ikke minst at vi har Kreftregisteret - inneholder en verdi  for dem som jeg håper de tar med i vurderingen av anbudet de nå skal gi.
Helse– og omsorgsdepartementet opplyser at vaksineanbudet som nå sendes ut, er kjønnsnøytralt.

Ifølge Folkehelseinstituttets veiledende tidsplan for anbud, skulle HPV-vaksineanbudet vært klart til utsendelse i juni. Men anbudet sendes ikke ut før i disse dager.

– Denne forsinkelsen skyldes at vi har hatt svært mye å gjøre i forbindelse med anbud, opplyser Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS