ORDFØRERKANDIDATer: Anne Lindboe og Trude Basso er positive til ordførerjobben. Foto: Berit Roald/NTB, / privat

ORDFØRERKANDIDATer: Anne Lindboe og Trude Basso er positive til ordførerjobben.

Foto: Berit Roald/NTB, / privat

Leger kjemper om ordførerverv

Barnelege Anne Lindboe er valgt til ordførerkandidat for Høyre i Oslo. I Trondheim har ortoped Trude Basso meldt seg på ordførerkampen for Ap.

Publisert

Trude Basso, overlege i ortopedisk kirurgi og leder for Norsk ortopedisk forening, har meldt seg på i ordførerkampen i Trondheim.

Til Adresseavisen sier Basso at hvis hun blir spurt av Arbeiderpartiet, vil hun takke ja.

– Jeg tenker at jeg har noen kvaliteter som det er bruk for i partier, og spør de meg, så sier jeg ja.

Valgt ved akklamasjon i Oslo

Eirik Lae Solberg og tidligere barneombud Anne Lindboe (51) stilte uten motkandidater under nominasjonsmøtet i Oslo Høyre mandag kveld. De ble valgt ved akklamasjon til byrådslederkandidat og ordførerkandidat ved valget neste år.

– Dette betyr fantastisk mye for meg. Og takk for at jeg får Anne som makker til å vinne tilbake byen. Vi gleder oss voldsomt til valgkampen, sa Eirik Lae Solberg etter at han og Lindboe ble valgt.

Solberg var Høyres byrådslederkandidat ved kommunevalget 2019, men Raymond Johansens byråd beholdt flertallet. Solberg trakk seg som leder for bystyregruppen, men beholdt plassen i bystyret. Han ivrer ifølge Høyres kandidatpresentasjon blant annet for «bedre økonomisk styring av byen».

– Sløsingen, kostnadene og overskridelsene må ned slik at vi får til mer, sier han i presentasjonen.

Lindboe overrasket

Anne Lindboe mener det viktigste er å klare å fange opp alle dem som sliter og ikke føler seg sett i Oslo: – Kvinnehelse, psykisk helse, eldreomsorg og barn som har behov for ekstra støtte på skolen, er blant områdene der det skal merkes at Høyre sitter i byråd igjen, sier hun.

I et intervju med Aftenposten i forkant av nominasjonsmøtet, medgir Lindboe at hun ble overrasket da hun ble kontaktet av nominasjonskomiteens leder, Kristin Clemet. Hun sier tok tid før hun forsto at Høyre var hennes parti.

– Det er nok en utfordring som Høyre har, at partiet ikke oppfattes som et relevant parti for kvinner. Det gjorde de heller ikke for meg i en periode, sier hun til avisa.

Åpner for samarbeid med MDG

Eirik Lae Solberg skal lede byrådet hvis Høyre på nytt kommer til makten i hovedstaden etter valget neste år. Han vil ikke lukke døra for Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg synes ikke vi skal utelukke noen. Vi ønsker velkommen alle som vil føre byen i en blågrønn retning, sier Eirik Lae Solberg (51) – nyvalgt byrådslederkandidat for Oslo Høyre – til Avisa Oslo.

MDG bidro til å kaste Høyre ut av byrådskontorene etter valget i 2015, da partiet valgte å samarbeide med Arbeiderpartiet og SV – et byråd som siden da har vært avhengig av Rødts støtte for å få flertall i bystyret. Byrådet ble gjenvalgt i 2019, men kastet kortene to år senere, da Rødt stemte for et mistillitsforslag mot MDGs Lan Marie Berg. Raymond Johansen (Ap) stablet raskt på beina et nytt byråd, utgått av de samme partiene og med de samme folkene – men uten Berg som ble erstattet som miljø- og samferdselsbyråd av Sirin Stav.

MDG definerer seg som et blokkuavhengig parti, som i prinsippet kan samarbeide til begge sider for politikkens midtstrek.

Powered by Labrador CMS