FORSVARTE "HJERTEBARN": Bent Høie (H) forsvarte ordningen med Fritt behandlingsvalg under helsedebatten i Arendal. Til venstre Kjersti Toppe (Sp). Foto: Lasse Moe

Kranglet om Fritt behandlingsvalg

Helseminister Bent Høie nekter å kalle Fritt behandlingsvalg for en flopp, og lar seg provosere over debattmotstandernes dom over ordningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL KULTURHUS: Fritt behandlingsvalg skapte temperatur i helsedebatten i Arendal torsdag. Helseøkonomene Hans Olav Melberg og Jon Magnussen konstaterte at ordningen er lite brukt av få pasienter, og stilte spørsmål ved om ordningen fører til at noen kan «snike» i helsekøen.

– Ordningen gjør at det er vanskeligere å holde orden på kostnadene og hvem som går foran i køen og ikke, sier førsteamanuensis Hans Olav Melberg ved Universitetet i Oslo.

– Ikke pasientens ansvar
Også pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen uttalte seg kritisk om ordningen.

– Noen er flinke til å orientere seg og tar i bruk nye ordninger, mens andre ikke. Det bør ikke være pasientens ansvar å sikre seg god helsehjelp, det skal være tjenestens ansvar. Jeg skulle heller e at spesialisthelsetjenesten var flinkere til å utnytte hverandres kapasitet, sier Kristensen.

Hittil har drøyt 4000 pasienter benyttet seg av ordningen, blant dem 280 rusavhengige.

Høie: Jeg blir provosert
– Er Fritt behandlingsvalg en flopp?, spurte debattleder og redaktør i Dagens Medisin, Markus Moe.  

– Nei, og det kommer jeg aldri til å si. Jeg har møtt pasienter som har benyttet seg av ordningen, blant anna Ida som ble tvangsinnlagt 180 ganger. Hun forteller at hun reddet livet med et tilbud, som hun ikke hadde kunne fått uten fritt behandlingsvalg. Derfor er ikke 280 pasienter «bare», og jeg blir provosert når det hevdes at dette er pasienter som sniker i køen. Dette er pasienter som har rettigheter, sier Høie.

– Dette er absurd å høre på, kvitterte Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Ap: Valgfrihet for noen få
– Når det er bestemt at noen har rett til helsehjelp så starter en ny runddans med hvilken rekkefølge de skal ha hjelp i. Mener Høie at alle skal få hjelp samtidig? Jeg er opptatt av valgfrihet, men i Norge skal det være valgfrihet for alle, ikke for noen få. Jeg betviler ikke fornøyde enkeltpasienter, men jeg synes du burde skaffet dem hjelp på annen måte enn gjennom en ekstremt byråkratisk ordning som foreløpig har behandlet 4000 pasienter, sa Micaelsen til den sittende helseministeren.  

Også fra KrFs Olaug Bollestad og Sps Kjersti Toppe fikk Høie motstand for sin satsing på Fritt behandlingsvalg.

– Når 4000 har valgt fritt behandlingsvalg, så sier det meg at nordmenn har et unikt forhold til sitt lokalsykehus, sier Bollestad.

– Mens vi går til valg på pasientens helsetjeneste, ser jeg at andre går til valg på systemets helsetjeneste. Hensikten er å øke pasientenes mulighet til å ta valg, sier Høie.  

Powered by Labrador CMS