Generalsekretær: – Systemet må gjennomgås

Kreftforeningen mener «systemet må gjennomgås» etter at Perjeta i dag fikk ja i Beslutningsforum.

Publisert
FUNGERER IKKE: Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, mener innkjøpssystemet for legemidler ikke fungerer godt nok. 

      
        Foto: Ann Kristin Engebakken, Kreftforeningen
FUNGERER IKKE: Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, mener innkjøpssystemet for legemidler ikke fungerer godt nok. Foto: Ann Kristin Engebakken, Kreftforeningen

Forventer gjennomgang
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, vektlegger at ventetiden i Perjeta-saken viser hvordan metodevurderingssystemet og innkjøp av legemidler kan forbedres. 
– Jeg håper denne saken bidrar til en gjennomgang av hele systemet, som åpenbart ikke fungerer godt nok.  Det er garantert ikke siste gang disse problemstillingene kommer opp, sier Ryel til Dagens Medisin.
Pasientene blir skadelidende
– Det er bare å erkjenne at dette er tunge prosesser full av dilemmaer, men pasientene må aldri bli skadelidende på grunn av dette. Det finnes måter å løse dette på, for eksempel individuelle refusjonsordninger, sier Ryel. 


– Det er godt dokumentert at Perjeta gir i snitt over 15 måneder forlenget levetid og at over halvparten av dem som får medisinen lever i fem år.  For de dette gjelder, teller hver time ekstra de kan få med sine kjære. Denne beslutningen kan gi mye ekstra kvalitetstid for mange familier.  
En riktig beslutning
– Dette er en riktig og en svært gledelig beslutning. Dette betyr utrolig mye for disse pasientene og deres pårørende, sier Ryel.
– Jeg forutsetter at man nå trykker på start-knappen umiddelbart slik at de som allerede har ventet for lenge på denne medisinen kommer raskt i gang med behandlingen. De har ingen tid å miste.

Powered by Labrador CMS