Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har feilfakturert pasienter. – Dette er først og fremst galt overfor berørte pasienter, og noe vi beklager på det sterkeste, sier administrerende direktør Anita Schumacher.

Foto:

UNN: Pasienter har betalt 1,1 millioner for mye

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har oppdaget ulik og feil praksis ved egenbetaling for pasienter i deler av organisasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

–  Det ser ut til at vi i noen klinikker har tatt betalt for enkelte materialer og varer som det ikke skal tas betaling for. Feilen ble oppdaget etter gjennomgang av en konkret sak i forbindelse med en klage. Dette er først og fremst galt overfor berørte pasienter, og noe vi beklager på det sterkeste, sier administrerende direktør Anita Schumacher.

Tirsdag kom det frem at sykehuset hadde feilfakturert. Ifølge avisen Fremover var det øyelegen Jens Kratholm i Narvik som avdekket feilen. Nordland politidistrikt tok i desember ut tiltale mot Kratholm. Tiltalen gjelder bedrageri mot flere tusen pasienter.

UNNs beregninger viser at pasienter i årene 2017-2020 er belastet 1,1 millioner kroner for mye i egenbetalinger til materialer, bandasjemateriell og bedøvelsesmidler.

 
Spesialisthelsetjenesten kan ta egenandel på 375 kroner og i tillegg 75 kroner for «bandasjemateriell og bedøvingsmiddel». Det kan også tas betaling for gransking av røntgenbilder og ikke møtt-gebyr hvis pasienter ikke møter til avtalt time uten å si fra. Dette framgår i forskrift om egenandeler og pasientbehandling ved poliklinisk helsehjelp.

–  Vi har umiddelbart satt i gang arbeidet med å skaffe oversikt over hva som er brudd med forskriften, og rette opp eventuelle feil. Vi skal også gjennomgå våre rutiner for å sikre at vår praksis fremover er i tråd med gjeldende forskrift, sier Schumacher i en pressemelding.

– Vi ønsker å rette opp i feilene vi gjør, og håper å finne en måte å rydde opp overfor våre pasienter. Vi beklager igjen at dette har oppstått, sier Schumacher.

UNN hadde i overkant av 385.000 polikliniske konsultasjoner, inkludert dagbehandling, i 2019.

Det er for tidlig å si om dette er en problemstilling i flere helseforetak i nord, opplyste Helse Nord tirsdag.

Powered by Labrador CMS