– Når du vet du snart skal dø, blir du en hund etter priser

– Priser gir deg en slags innbilning om at du har gjort nytte for deg på jorden, sier Per Fugelli, om tildelingen av Menneskeverd sin Livsvernpris 2017.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Per Fugelli får Menneskeverd sin Livsvernpris 2017 for å ha gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten.

Prisvinneren er 73 år, lege, professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, samfunnsdebattant, foredragsholder og forfatter. Han har levd med alvorlig kreftsykdom i mange år.

Fugelli har tidligere fått en rekke priser, blant andre Karl Evangs pris i 2010, Siddisprisen i 2012, Fritt Ords Pris og Rettferdighetsprisen i 2013, Hans Nielsen Haugeprisen i 2015 og Veslebakkenprisen i fjor.

Har skapt livsmot
Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, sier at årets pris går til en mann som skaper håp og livsmot for mennesker i eksistensielle kriser og i sårbare faser av livet.

– Per Fugelli formidler et viktig budskap om å leve i nuet, oppdage det verdifulle i egen livsfase og bry oss om hverandre. Han ønsker at vi skaper et rausere samfunn der vi vil hverandre vel. Vi ønsker å anerkjenne Fugelli sin åpenhet om hele livet, hans tro på menneskeverdet og hans arbeid for fellesskapsverdiene likeverd og inkludering, sier Thoresen i en pressemelding

Slåss for respekt
Ifølge begrunnelsen for tildelingen har Fugelli evnet å synliggjøre menneskeverdet hos dem som befinner seg i livets siste fase, og gitt døende og alvorlig syke en stemme i offentligheten. «Midt i egen sykdomsprosess og nærstående død har Fugelli på en beundringsverdig måte satt fokus på livsglede og løftet frem verdien av de nære ting i livet», heter det i begrunnelsen.

Prisvinneren sier dette om tildelingen:

– Når du vet at du snart skal dø, blir du en hund etter priser. Det gir deg en slags innbilning om at du har gjort nytte for deg på jorden. Vi må slåss for et samfunn som bygger på respekt for menneskeverdet, likeverd, rettferdig fordeling, goder og like muligheter til å skape eget liv. Jeg tolker Livsvernprisen som en støtte til dette synet, sier Fugelli.

Flere lege-prisvinnere
Menneskeverd har hvert år siden 1997 delt ut Livsvernprisen til personer eller organisasjoner som har bidratt positivt til å verne om menneskeverdet.

Flere leger er blant tidligere prisvinnere, som Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad.

Menneskeverd er en ideell organisasjon og jobber for å styrke bevisstheten om menneskets verdi, for å få ned antallet aborter og vil ha økt satsing på livshjelp i stedet for aktiv dødshjelp.

Prisen blir overrakt av helseminister Bent Høie i Oslo 6. februar.

Powered by Labrador CMS