NY DELEGASJONSLEDER: Departementsråd Bjørn-Inge Larsen i Helse- og omsorgsdepartementet overtar som leder av den norske delegasjonen til Verdens helseorganisasjon   Foto: Arkivfoto
NY DELEGASJONSLEDER: Departementsråd Bjørn-Inge Larsen i Helse- og omsorgsdepartementet overtar som leder av den norske delegasjonen til Verdens helseorganisasjon Foto: Arkivfoto

Bjørn-Inge Larsen skal lede WHO-delegasjon

Etter at helsedirektøren i en årrekke har ledet den norske delegasjonen til Verdens helseforsamling i Genéve hvis helseministeren ikke er der, tar departementet nå hele styringen selv og gir rollen til departementsråden i Helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Årsaken er først og fremst at Verdens helseorganisasjon (WHO) i dag først og fremst er en politisk arena. Det er helseministeren som møter og leder den norske delegasjonen på den årlige helseforsamlingen. Når helseministeren ikke var til stede, har det til nå vært Helsedirektoratets leder som har ledet delegasjonen. Som en følge av en langvarig utvikling hvor det helsepolitiske har blitt viktigere, overtar nå departementet rollen og leder delegasjonen også når  statsråden ikke er tilstede. I helseministerens fravær blir det nå departementsråden som leder delegasjonen. 

– Det er politikken som rår i WHO nå. Siden det er så mye politikk er det riktig at vi i departementet overtar. Det er helseministrene fra de aller fleste landene som møtes under helseforsamlingen. At vi nå overtar vil kunne gi oss mer gjennomslag, sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Som tidligere helsedirektør har Larsen jobbet tett mot WHO og ledet den norske delegasjonen mange ganger før.

Bjørn-Inge Larsen

Utdannet lege og bedriftsøkonom. Har mastergrad i både økonomi og samfunnsmedisin fra University of California, Berkley.Var fylkeslege i Buskerud fra 1990 til 1993, i Finnmark fra 1994 til 1997 og i Vestfold fra 1997 til 200.Assisterende direktør i Helsetilsynet fra 2000 til 2001Helsedirektør fra 2001 til 20012.Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet fra 2012-Larsen satt i Verdens helseorganisasjons globale styre i perioden 2010 til 2013.

– Tidligere var WHO en møteplass for fagfolk og fagdirektorat. Det har endret seg over tid. Nå er det først og fremst politikken som rår. På sitt beste er WHO en viktig arena hvor det fattes beslutninger av stor betydning for helse globalt, sier Larsen.  

Viktig for Norge
Han understreker at WHO har en viktig rolle på verdensbasis, men også for Norge.

– Norge trenger at verden har et FN-organ på helse. Ved de fleste store trender som treffer Norge er vi et for lite land til å jobbe alene. Det er viktig for oss at verden har kontroll på for eksempel smitsomme sykdommer og  vaksiner for å ta noen eksempler. Det er globale utfordringer som går på tvers av landegrenser, sier Larsen.

Han legger til at Norge med sine ressurser og sin kompetanse også må være med på det internasjonale løfte for å bedre helsetilstanden globalt.

– Vi har i det store og hele fått bukt med røykepidemien. Og selv om overvekt også er en utfordring i Norge, er de små sammenlignet med i andre land. Dessuten trenger WHO hjelp til å bedre omdømmet etter at de ikke gjorde en god nok jobb da Ebola rammet, sier Larsen.

– Hva er det aller viktigste for WHO akkurat nå?

– Det er gode helsetjenester for alle. Vi må løfte i flokk for at alle skal ha tilgang til helt basale helsetjenester. Og så er det selvfølgelig alle folkehelseutfordringene, avslutter Larsen.  

Powered by Labrador CMS