
Parforholdet gir mest angst og depresjon
Lav tilfredshet med parforholdet er den absolutt viktigste risikofaktoren for angst eller depresjon i graviditeten.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette kommer frem i en studie som spesialist i klinisk psykologi Gun-Mette B. Røsand og fire kolleger nå har fått forhåndspublisert på nett i tidsskriftet BMC Public Health.
Røsand, som arbeider i divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, har i studien benyttet informasjon fra over 50.000 gravide kvinner som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).
Parforholdet viktigst
Lav tilfredshet med parforholdet, jobbstress, mistrivsel på jobb, fysisk sykdom hos mor og alkoholproblemer hos mor det siste året er de viktigste risikofaktorene for angst og depresjon i graviditeten. Risikofaktorene ble målt i uke 17.
– Blant alle de 37 faktorene vi undersøkte, utgjorde mistilfredshet med parforholdet den viktigste risikoen for å bli engstelig eller deprimert under graviditeten, sier Røsand, ifølge Folkehelseinstituttet.
Resultatene bekrefter risikofaktorer som er funnet i tidligere forskning. Disse tidligere studiene er for det meste relativt små, og undersøker færre risikofaktorer enn den nye studien.
Buffer mot belastninger
Studien viser videre at gode parforhold virket som en «buffer» mot belastninger som følge av blant annet somatisk sykdom, lav inntekt og vanskelige arbeidsforhold.
– Det betyr at kvinner som har et godt parforhold, vil være i stand til å takle mer belastning på andre områder uten å bli engstelige og deprimerte, sammenlignet med kvinner som er misfornøyd med parforholdet, sier Røsand.
Den 1. april disputerer hun for doktorgraden i psykologi.
Kan utnyttes ved forebygging
Gun-Mette B. Røsand mener at kunnskapen om parforholdets betydning for den gravides psykiske helse kan utnyttes i større grad i det helsefremmende arbeidet som rettes mot par som venter barn, ikke minst i behandling av gravide som sliter med angst og depresjon.
– Tidligere forskning har vist at mors psykiske helse under svangerskapet er viktig også for barnets fysiske og psykiske helse og utvikling, sier Røsand, ifølge Folkehelseinstituttet.