Se overvekt og fedme som det det er: en kronisk sykdom som krever rettighetsbasert helsehjelp, oppfordrer innleggsforfatteren.

Overvekt og fedme er kroniske sykdommer som krever rettighetsbasert helsehjelp

Overvekt og fedme har blitt en tikkende tidsbombe som detonerer helsekostnader og menneskelig uhelse.

Publisert
Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse, NHO Geneo.

I SKYGGEN AV SAMFUNNETS KROPPSIDEAL ligger et problem som truer vår sosiale bærekraft og underminerer menneskerettighetene. Overvekt og fedme har blitt en tikkende tidsbombe som detonerer helsekostnader og menneskelig uhelse. Det er på tide å innføre nye tiltak for å snu denne utviklingen, og det begynner med videreutviklingen av nye helsetjenester.

I dag krever regelverket at en person må overstige 35 i KMI med andre sykdommer, eller 40 i KMI uten tilleggssykdommer, før de får tilbud om vektreduserende medisiner og kompetent helseveiledning på blå resept.

HVORFOR SKAL VI VENTE til hjertet er tyngre, knærne er svake og helsen er på randen av sammenbrudd før helsehjelp tilbys? Vi må gå i forkant og tilby hjelp til alle som overstiger 30 i KMI og tilby et skreddersydd program som kombinerer medisinsk behandling og helhetlig helseveiledning.

Hvorfor skal vi vente til hjertet er tyngre, knærne er svake og helsen er på randen av sammenbrudd før helsehjelp tilbys?

Motstanderne av denne tilnærmingen kan hevde at det vil koste samfunnet mer å implementere primær- og sekundært forebyggende tiltak enn å håndtere de dyre behandlingene av ikke-smittsomme sykdommer som er forårsaket av overvekt og fedme. Men her ligger deres feilslutning. Ved å investere i tidlig intervensjon og forebyggende tiltak vil vi spare samfunnet for enorme kostnader på lang sikt. Det er på tide å ta en samfunnsmedisinsk tilnærming og se helheten i bildet, heller enn å fokusere snevert på de øyeblikkelige utgiftene.

DERFOR RETTER JEG NÅ en oppfordring til våre helsemyndigheter: Fatt helsepolitiske vedtak basert på et bredere samfunnsmedisinsk grunnlag. Se overvekt og fedme som det det er: en kronisk sykdom som krever rettighetsbasert helsehjelp. La oss innse at enkeltpersoners kamp mot overvekt og fedme ikke bare handler om viljestyrke, men om komplekse biologiske, psykologiske og sosiale faktorer som krever omfattende støtte og behandling.

Ved å tilby vektreduserende medisiner og kompetent helseveiledning på blå resept til alle som trenger det, vil vi gi dem nøklene til å låse opp døren til et lengre, friskere og lykkeligere liv. Dette er ikke bare et spørsmål om individuell frihet, men også et spørsmål om sosial rettferdighet og menneskerettigheter. Ingen skal bli etterlatt i kampen mot overvekt og fedme.

Interessekonflikter: Innleggsforfatteren er ansatt i NHO Geneo, NHOs landsforening for helsenæring, velferd- og oppvekstbedrifter. Utover dette er det ikke oppgitt noen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS