OPPGITT: Lege Kaveh Rashidi mener regjeringens grep for å styrke fastlegeordningen gjennom å øke basistilskuddet for tyngre pasientgrupper er uansvarlig sløsing av offentlige midler. FOTO: Heiko Junge / NTB

Mener økt basistilskudd til fastleger er uansvarlig sløseri

Å øke basistilskuddet til fastlegene er som å kaste hundrevis av millioner ut av vinduet, mener lege Kaveh Rashidi.

Publisert Sist oppdatert

Rashidi, som sitter i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for fastlegetjenesten, går i en kronikk i Aftenposten kraftig i rette med regjeringens nye grep for å gjøre fastlegeordningen mer attraktiv.

Tirsdag kunngjorde helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) hvordan regjeringen vil endre basistilskuddet til fastlegene fra 1. mai. Heretter skal legene få mer i tilskudd for pasienter som regnes som «tyngre» – herunder eldre og kvinner. Endringen vil koste staten 720 millioner kroner årlig.

– Nå er flere hundre millioner kroner kastet ut i et tiltak som i beste fall vil ha en marginal effekt, uten å ha hørt på ekspertene, skriver Rashidi.

Han viser til at ekspertutvalget skal komme med sine anbefalinger 15. april.

– Når det helt spesifikt står i mandatet til utvalget at man skal vurdere tiltaket Kjerkol presenterte i dag, er det ikke lett å forstå hvorfor de gjennomfører det historisk kostbare tiltaket – uten å vente på råd fra eget utvalg, skriver han og viser til erfaringer i Danmark, der et lignende tiltak har hatt liten effekt.

– Vi får ikke flere unge leger i gang av dette, og antakelig hever ikke fastlegene listetaket og tar inn nye pasienter fordi lønnen har økt. Vi får ikke mer tid til pasientene, som Kjerkol påstår. Snarere tvert imot, nå kan vi jo tjene det samme ved å jobbe mindre.

– Dette er uansvarlig sløsing av offentlige penger, konkluderer Rashidi.

Powered by Labrador CMS