
Matsaltet skal tilføres mer jod – innholdet firedobles
Mange av oss mangler jod. Helsemyndighetenes viktigste tiltak blir å firedoble innholdet i matsaltet.
Nordmenn drikker blant annet mindre melk enn før, og vi får i oss mindre jod enn det som er anbefalt. Spesielt gjelder dette kvinner i fruktbar alder.
Matsaltet justeres nå opp fra 5 mikrogram til 20 mikrogram per gram salt.
Utvikler hjernen
– De lave verdiene av jod gjør vi noe med gjennom jodberikingsprogrammet, sier spesialrådgiver Gry Hay i Helsedirektoratet.
Jod er viktig for stoffskiftet gjennom hele livet. Det er også viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og småbarnsalder. For lite jod kan forårsake sykdommer som struma og stoffskifteproblemer.
– Nyere forskning viser at det også er en sammenheng mellom intelligens og jodstatusen til mennesker. I Sverige har vi sett at jodberiking i matvarer er avgjørende for folkehelsen, sier daglig leder Rickard Hedin i saltproduksjonen Groupe Salins.
Jod i havremelk
I programmet som settes i gang, blir det videre også tilført jod i flere matvarer. Det gjelder grovt havsalt, salt som brukes i brød og bakervarer og i alternativ melk som for eksempel havremelk.
Jod er utbredt i naturen, ikke i ren form, men i fjell, jord, saltsjøer og sjøvann. Likevel hører jod til de mer sjeldne grunnstoffene.
I både Norge og mange andre land er jorden og vannet fattig på jod, noe som gjør det nødvendig å tilføre jod i mat for at både mennesker og husdyr skal få behovet dekket.