RAPPORT I HENDE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har mottatt en rapport om tiltak for å bedre pasientsikkerheten. 

Foto: DM-arkiv/Vidar Sandnes

Utvalg mener seksuelle overgrep i helsetjenesten bør få større konsekvenser

Helsepersonell som begår seksuelle overgrep mot pasienter, bør kunne miste autorisasjonen på livstid, mener et regjeringsutvalg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Ikke alle bør få en ny sjanse, sier tidligere førstestatsadvokat og utvalgsleder Bjørn Kristian Soknes til VG.

Utvalget ble nedsatt etter avsløringer om at en psykolog begikk overgrep mot pasienter gjennom fire tiår, og at andre psykologer og psykiatere har fått ny autorisasjon etter å ha begått overgrep. I dag kan alle som har mistet autorisasjonen, søke om å få den tilbake.

I tillegg til autorisasjonstiltaket foreslår utvalget blant annet å opprette et nytt nasjonalt helsepersonellregister, slik at det blir lett for folk å finne ut om behandlerens autorisasjon, samt innføring av varslingsplikt for arbeidsgivere.

– Jeg ser at utvalget kommer med flere råd om tiltak. Vi vil nå gå nøye gjennom rapporten for å lære. Vi vil vurdere de ulike anbefalingene og å se om det er behov for å endre regelverk eller praksis, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

(©NTB)

Powered by Labrador CMS