Lønnsomt å «glemme» legeregningen
Et utilsiktet hull i regelverket fører til at pasienter som ikke betaler legen, faktisk kan få utbetalt penger fra Helfo.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Det fungerer nemlig slik: Pasienten oppsøker legen. Pasienten har ikke med penger eller kredittkort - og får med seg en giro. Legen må melde inn regningskortet inkludert egenandelen til Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) innen 14 dager.
I Helfo registreres egenandelen på pasienten selv om pasienten ikke har betalt.
Når pasienten har nådd egenandelstaket på 1840 kroner, får pasienten utbetalt den registrerte egenandelen over egenandelstaket - også i tilfeller der pasienten ikke har betalt ett eneste øre. Slik kan pasientene ikke bare få frikort uten å betale en eneste krone, men faktisk også få utbetalt penger uten å ha betalt noe som helst.
Svarteper
Legene må skatte av dette som inntekt selv om pasienten ikke har betalt, men kan avskrive fordringen etter to purringer. Hvis regningen sendes til inkasso, vil legen normalt få pengene, men pasienten vil da belastes for inkassogebyr.
Det er stor variasjon i praksis på små og store legekontor om de sender til inkasso. - Legene kan altså sitte igjen med svarteper, ble det sagt på allmennlegemøtet i Lillehammer nylig. Der kom det frem at legene var både opprørt og provosert over denne praksis.
Dagens Medisin ønsker å spørre myndighetene om hvordan et slikt «hull» i systemet kunne oppstå, og hva man vil gjøre med det.
Ikke nytt
Prosjektdirektør Christine Bergland i Helsedirektoratet opplyser at dette ikke innebærer noen endring av praksis.
- Legeforeningen kom for halvannet år siden med et innspill om at de ønsket at kun innbetalte egenandeler blir registrert. Vi har for lengst tilpasset systemene slik at det er mulig å innrapportere innbetalte egenandeler. Men forutsetningen for at dette kan skje, er at legenes systemer for elektronisk postjournal (EPJ) endres.
- Så denne ballen er kastet tilbake til legene?
- Ja, og der har den ligget et halvt år, fastslår Bergland.
Ansvarsfraskrivelse
President Torunn Janbu i Legeforeningen mener det er en bekymringsfull ansvarsfraskrivelse at Helfo, ved prosjektdirektør Christine Bergland, mener det er den enkelte leges ansvar å sørge for at store EPJ-leverandørfirmaer skal endre sine produkter.
- Legene er i tillegg forpliktet gjennom lov og forskrift til å sende elektronisk. Dette innebærer at de ikke har mulighet til å sende på annen måte hvor dokumentasjon av innbetalte egenandeler kunne ha fremkommet. De som har ansvar for utbetalinger fra Folketrygden, må også ta ansvar for at dette blir gjort på et korrekt og dokumentert grunnlag. Dette kan det ikke være tvil om, fremholder hun.
Initiert av myndighetene
Janbu presiserer at den nye frikortordningen er initiert av myndighetene, og ikke av Legeforeningen.
- Ordningen innebærer et system hvor den enkelte pasient kan få frikort uten å ha dokumentert utgifter. Når legen sender inn «regningskort» for den enkelte pasient elektronisk, knyttes den egenandelen som i henhold til takstsystemet hører til behandlingen, til regningskortet, men det fremgår ikke om den er betalt eller ikke. Det er ikke mulig å gjøre dette med dagens systemer.
Burde ikke ha vært innført
Legepresidenten mener frikortordningen ikke burde ha vært innført før staten hadde dekket innføring av endringer i journalsystemene som muliggjorde at kun betalte egenandeler regnes med i frikortgrunnlaget.
- Staten har avvist et slikt ansvar. Departementet har med åpne øyne gått inn for et system som, etter Legeforeningens vurdering, er i strid med lov og forskrift. Dette har vi utførlig beskrevet i et brev til Riksrevisjonen og i en høringsuttalelse, poengterer Janbu.
Dagens Medisin 09/10