Livsfarlig feilbruk av Pradaxa

Et norsk sykehus har meldt om to tilfeller av livstruende situasjoner etter at pasienter med kunstige hjerteklaffer byttet blodfortynnende medisin fra Marevan til Pradaxa. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


–Pasienter med kunstige hjerteklaffer skal behandles med Marevan, uttaler avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket.
Begge pasientene fikk blodproppdannelse på hjerteklaffen og måtte behandles med blodproppløsende legemidler (trombolyse).
 
Blodproppdannelse på kunstige hjerteklaffer er en svært alvorlig tilstand. Den ene pasienten fikk hjerneslag, ifølge Legemiddelverket.
Nytt medikament
Pradaxa (dabigatran) er et nytt blodfortynnende legemiddel som foreløpig bare er godkjent i for forebygging blodpropp ved hofte- og knekirurgi i Norge, men som ganske nylig fikk FDA-godkjenning i USA som blodproppforebygging ved forkammerflimmer.
Ikke egnet
– I den europeiske godkjennelsen som kommer står det at pasienter med atrieflimmer som skyldes klaffefeil er unntatt fra behandling med Pradaxa. Nå har vi ikke opplysninger om hvorvidt disse pasientene hadde atrieflimmer eller ikke, men pasienter med kunstige hjerteklaffer skal ofte ha mer intens blodfortynning enn atrieflimmerpasienter, og da er ikke Pradaxa egnet, uttaler Madsen til Dagens Medisin.
Han legger til at dabigatran kan være et alternativ til Marevan (warfarin), men at dabigatran ikke har vært undersøkt hos pasienter med kunstige hjerteklaffer.
– Slike pasienter skal kun behandles med warfarin. Det finnes også andre pasientgrupper som ikke bør bruke dabigatran, påpeker Madsen.
Flere nye medikamenter
Dabigatran er det første av flere legemidler med tilsvarende effekt som blir godkjent til bruk ved forkammerflimmer. 
– Vi er opptatt av at dabigatran og de tilsvarende legemidler tas i bruk på en betryggende måte i Norge. Foreløpig har legene liten erfaring. Bare leger som har satt seg grundig inn i bruken av dabigatran bør forskrive det til pasientene sine. Siden legemidlet foreløpig ikke er godkjent til bruk ved forkammerflimmer, har legene heller ingen bruksanvisning når det gjelder valg av riktig dose og riktig pasientgruppe, sier Madsen.
 

Powered by Labrador CMS