Malariamedisin ikke hastegodkjent allikevel

Legemiddelmyndigheten FDA presiserte at ingen medikament er godkjent for å behandle Covid-19 – samme dag som Trump i sin tale sa at de hadde hastegodkjent medisinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Torsdag annonserte president Donald J. Trump at det hvite hus at malariamedisinen hydroksylklorokin (Plaquenil) ble hastegodkjent.

Han sa da at amerikanske leger kunne skrive ut medikamentet til Covid-19-pasienter. 

President Donald Trump sa under talen sin torsdag at legemiddelet har vært i bruk lenge, så «det kommer ikke til å drepe noen».

Pressemelding fra FDA
Legemiddelmyndigheten FDA presiserte samme dag at det ikke er noen godkjente legemidler mot Covid-19.

«Studier pågår for å undersøke effekten ved å bruke hydroksylklorokin for å behandle Covid-19», heter det i pressemeldingen.

Bloomberg skriver at FDA avviser at de har godkjent malariamedisinen mot Covid-19.

Finansnettstedet skriver imidlertid at amerikanske leger kan skrive ut medisin de mener er medisinsk forsvarlig å bruke.

Norske leger har også forskrivningsrett og kan skrive ut medikamenter de mener det er forsvarlig å bruke utenfor indikasjon.

Flere generikaprodusenter lager legemiddelet hydroksylklorokin, ifølge Bloomberg.

Legemiddelselskapet Mylan har annonsert at de nå skal sette opp produksjonen av medikamentet.

Medikamentet brukes også for revmatiske sykdommer. New York Times skriver fredag om at revmatologer raser over situasjonen, fordi Trumps utalelse fører til mangel på medikamentet.

Det hører med til historien at flere norske leger har brukt medisinen for å forebygge Covid-19, off label i Norge. Legemiddelet er satt under rasjonering i Norge.

VG skriver lørdag at Trump under en pressekonferanse langet ut mot en reporter fra NBC, på spørsmål om han hadde et budskap til amerikanere som er redde, og om han ga dem falskt håp med diskusjoner om en mulig behandling.

Powered by Labrador CMS