Levde lenger uten tilbakefall med ny kreftmedisin

Pasienter med Hodgkins lymfom som fikk et nytt antistoff etter autolog stamcelletransplantasjon levde cirka halvannet år lenger uten tilbakefall, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De foreløpige resultatene fra Aethera-studien ble presentert på American Society of Hematology-konferansen i San Fransisco i desember i fjor. 329 pasienter har deltatt i studien, hvor halvparten fikk behandling med Adcetris (brentuximab vedotin), mens resten fikk placebo.

Allerede i 2012 viste Adcetris gode resultater - og ble godkjent for pasienter som hadde fått tilbakefall av kreftsykdommen etter høydosebehandling. De siste årene har det dukket opp flere studier som undersøker om det har noe for seg å bruke legemiddelet også tidligere i behandlingsforløpet.

43 mot 24 måneder
I Aethera-studien fikk pasientene Adcetris som tilleggsbehandling før de hadde fått tilbakefall, altså som vedlikeholdsbehandling. Resultatene viser at pasientene som fikk medikamentet hadde median 43 måneder progresjonsfri overlevelse, mot 24 måneder i placebogruppen. Foreløpig er det imidlertid ikke dokumentert forskjeller i totaloverlevelsen.

– Pasientene er fulgt i to år, og det er ennå tidlig å konkludere. Men studien viser at noen tilbakefall kan forebygges eller utsettes ved å bruke Adcetris som vedlikeholdsbehandling etter høydosebehandling, sier Alexander Fosså, overlege ved avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehuset Radiumhospitalet, tilknyttet lymfomseksjonen.

De siste årene har ti pasienter ved Radiumhospitalet, de fleste med Hodgkins lymfom, fått behandling med Adcetris etter tilbakefall. Imidlertid har ingen pasienter fått antistoffet forebyggende, som i Athera-studien.

Gode erfaringer
– Medikamentet er et klart gjennombrudd og forbedring for de som har fått tilbakefall etter høydosebehandling, og som tidligere ikke har hatt mange tilbud. Erfaringene våre gjenspeiler at det er et verdifullt behandlingstilbud, sier Fosså, som opplyser at legemiddelet har skånsomme bivirkninger.

Han er likevel avventende til om det dyre medikamentet bør brukes forebyggende.

– Skal alle ha medikamentet for å forebygge tilbakefall som kanskje ikke kommer, eller skal man vente til de får tilbakefall og da gi medikamentet? Det svarer ikke denne studien godt på, og vi mener det er for tidlig å konkludere, sier Fosså.

På Radiumhospitalet fører derfor ikke denne studien til endring i klinisk praksis.

Uklart om kostnadseffektivitet
Statens legemiddelverk har gjennomført en hurtig metodevurdering av Adcetris på oppdrag fra Bestillerforum. Her konkluderer SLV med at de «ikke har grunnlag for å konkludere om hvorvidt Adcetris er kostnadseffektiv behandling eller ikke for de få pasientene i Norge som er aktuelle for slik behandling av denne meget alvorlige sykdommen».

I Norge er bare 8-13 pasienter aktuelle for behandlingen hvert år, og SLV anslår at behandling av disse vil koste mellom seks og ti millioner kroner årlig.

Beslutningsforum avgjør
Det er opp til Beslutningsforum å avgjøre om medikamentet skal brukes som standardbehandling ved norske sykehus eller ikke.

– Vi er litt redde for at Norge, som et av få land, kommer til å underkjenne medikamentet på grunn av kostnadene. Vi synes absolutt at medikamentet har sin plass. Av ti pasienter som har fått legemiddelet hos oss er syv pasienter i live uten tilbakefall, og noen er tilbake i full jobb. Det er lovende, sier Fosså.

Medikamentet er ikke på sakslisten for Beslutningsforums møte neste uke, og det er foreløpig uklart når svaret foreligger.

Interessekonflikter: Alexander Fosså har mottatt honorar og forskningsstøtte fra Roche og Janssen, men ikke fra Takeda, som produserer Adcetris.

Powered by Labrador CMS