Leger dropper Felleskatalogen når de må betale

I år er det slutt på gratis masseutsendelse av papirkatalogen.

Publisert

I fjor sendte Legemiddelindustrien (LMI) ut 30.000 gratiseksemplarer av Felleskatalogen. Samtidig varslet de at papirutgaven skal kuttes ut, og at de som ønske den tilsendt i år må betale selv.

– Vi hadde tatt høyde for at relativt få ville betale for papirkatalogen, likevel er det forhåndsbestilte antallet av 2017-katalogen cirka halvparten av vårt estimat fra februar i fjor, sier redaktør i Felleskatalogen, Bente By Jansen.

Hun forteller at de tok høyde for at om lag 2500 personer kom til å bestille katalogen, men hittil er det bare komt 1306 bestillinger av katalogen som nå koster 249 kroner.

– Tiden er moden
– Når folk ikke er villig til å betale kostprisen sier det oss at de bruker Felleskatalogen på internett eller som app, og det er jo det vi ønsker. Så vi er ikke lei oss for dette; det støtter vår vurdering om at tiden er moden for å fase ut den trykte versjonen, sier By Jansen. 

For å gjøre overgangen til en papirløs Felleskatalogen så skånsom som mulig, sender de fortsatt ut 8133 kataloger gratis til landets sykehus. Neste år halveres antall gratiskatalogen til sykehusene. Samtidig øker kostprisen til 349 kroner, ettersom trykking og distribuering blir dyrere når opplaget reduseres.

Bare en lege protesterte
Redaktøren av Felleskatalogen forteller at utfasingen har gått greiere enn de hadde sett for seg.

– Vi tenkte det ville komme reaksjoner og laget en oversikt for å notere oss dette. Men siden utfasingen ble kjent har vi kun fått én henvendelse fra en allmennlege som mener papirkatalogen må bestå. I tillegg er det en sykehjemsleder som lurte på hvorfor sykehusene fortsatt får gratisutgaver, men ikke sykehjemmene. Utsendelsen starter i mars, og kanskje er det noen som først reagerer når de ser at de ikke får katalogen. Men tilbakemeldingene så langt tyder på at dette går greit, sier By Jansen.

Varsler siste papirutgave neste år
I 2018 feirer Felleskatalogen AS 60 års jubileum og utgir samtidig den 60. utgaven av papirkatalogen.

– Sannsynligvis setter vi punktum for publisering på papir etter 2018-katalogen, men endelig beslutnings tas først til høsten.

Oppslagsverket for legemidler har eksistert i snart 60 år og regnes som en institusjon i helsevesenet i Norge. I dag bruker stort sett helsepersonell Felleskatalogens nettside eller applikasjoner til smarttelefoner og nettbrett.

I oktober i fjor ble Felleskatalogens nettsider besøkt rundt 1,5 millioner ganger, som er en økning på rundt 600.000 sammenlignet med oktober 2013. Det totale antallet sidevisninger ligger på rundt 4,5 millioner i måneden, og besøkene fra mobiltelefon øker mest.

By Jansen understreker at Felleskatalogen består som før på disse plattformene, og at det bare er papirutgaven som legges ned. Sverige og Danmark har allerede gått bort fra den trykte versjonen.

Powered by Labrador CMS