GLAD: Helseminister Bent Høie oppgir at han er glad for avgjørelsen til Helsetilsynet. Foto: Lasse Moe
GLAD: Helseminister Bent Høie oppgir at han er glad for avgjørelsen til Helsetilsynet. Foto: Lasse Moe

Høie: – Glad for at pasienter kan klage

– Helsetilsynets konklusjon gjør at departementet mitt og jeg kan bruke litt mer tid for å videreutvikle et mer helhetlig system, sier helseminister Bent Høie om  avgjørelsen om off label-behandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Nylig behandlet Helsetilsynet en pasientklage på et helseforetaks avslag på såkalt «off label»-behandling med immunterapi. Tilsynet har vurdert det som uforsvarlig å avslutte behandling som pasienten selv har besørget gjennom en privat tilbyder.

Helseministeren er glad for avgjørelsen.

– Jeg er først og fremst glad på vegne av pasienten som nå får behandlingen som kan gi ham et lengre liv sammen med dem han er glad i. Dernest er jeg glad for at vi har ordninger som gjør det mulig for pasienter å klage når de ikke får behandlingen de ønsker, eller ikke er fornøyd med behandlingen de får, skriver Bent Høie i en e-post til Dagens Medisin.

Helsetilsynet opplyste fredag til Dagens Medisin at vurderingen ikke er «ment å ha betydning utover denne saken og disse konkrete omstendighetene». Likevel beskriver lederen i Norsk onkologisk forening avgjørelsen som «en liten revolusjon», som han tror vil få følger også for andre pasienter.

Helseministeren er forelagt kommentarene fra Norsk onkologisk forening og har fått spørsmål om avgjørelsen vil få følger for helseforetakenes vurdering av dokumentasjon fra privat behandling.

– Helsetilsynet sier at alle pasienter har rett på en individuell vurdering i helsetjenesten, også hvis de har startet behandlingen privat og har dokumentasjon fra private på at behandlingen virker. Tilsynet understreker også at dette ikke betyr at pasientene har rett på utprøvende behandling, og at valget av behandling må skje innenfor systemene vi har i helsetjenesten, skriver helseministeren.

– Denne pasienten har nå fått avklaringen han håpet på. Helsetilsynets konklusjon gjør at departementet mitt og jeg kan bruke litt mer tid for å videreutvikle et mer helhetlig system som fortsatt vil ha som mål at alle pasienter skal ha likeverdig tilgang til behandling.

Powered by Labrador CMS