VARSLER TILTAK: Steinar Madsen og Statens legemiddelverk legger til rette for at utenlandske pakninger av tablettene kan brukes i Norge i mangelperioden.  Foto: Colourbox/Dagens Medisin
VARSLER TILTAK: Steinar Madsen og Statens legemiddelverk legger til rette for at utenlandske pakninger av tablettene kan brukes i Norge i mangelperioden. Foto: Colourbox/Dagens Medisin

Frykter alvorlig mangel på blodpropp-medisin

Statens legemiddelverk melder om mangel på tabletter som brukes av 368.000 nordmenn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er for tiden mangel på både Albyl-E 75 mg «Takeda» og Acetylsalisylsyre 75 mg «Actavis» enterotabletter, melder Statens legemiddelverk (SLV) torsdag.

Acetylsalisylsyre brukes for å redusere risikoen for blodproppdannelse og forebygger dermed hjerteinfarkt, hjerneslag og hjerte- og karlidelser hos pasienter som lider av stabil eller ustabil angina, eller andre hjerte- og karlidelser.

Tablettene brukes også til å forebygge dannelsen av blodpropper etter visse hjerteoperasjoner for å utvide blodårene eller hindre blokkerte blodårer.

– Livsfarlig med avbrudd
I 2016 fikk 368.000 pasienter acetylsalisylsyre, og et avbrudd i behandlingen vil være svært alvorlig for enkelte pasientgrupper. Dette gjelder særlig pasienter som har hatt akutt koronarsyndrom (AKS), som omfatter hjerteinfarkt og ustabil angina forbehandling.

– Acetylsalisylsyre sammen med en annen platehemmer, er en livsviktig behandling for dem som er blokket og har fått satt inn stent. Avbrudd i behandlingen kan være livsfarlig for disse pasientene, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV, til Dagens Medisin.

Omfatter rekordmange pasienter
Det er høyst uvanlig at begge leverandørene har problemer med leveransen. Forventet levering for Albyl-E e foreløpig uviss, mens Acetylsalisylsyre kan leveres i august, men med ustabile leveranser frem til september.  

– Det er ingen potensiell mangelsituasjon som har omfattet så mange pasienter i Norge tidligere. Vi håper at grossistene kan skaffe så store forsyninger fra utlandet at alle pasienter kan få behandling og ingen skal oppleve avbrudd, sier Madsen.

Advarer mot hamstring
For å unngå en mangelsituasjon har SLV bestemt at apotek inntil videre kan levere ut acetylsalisylsyre enterotabletter i utenlandske pakninger fra EU og EØS-land, uten å søke om godkjenningsfritak.

«Det er viktig å unngå hamstring. Lever derfor kun ut én pakning per kunde», skriver SLV i sine råd til apotek.

Leger bør informere pasienter som bruker  Acetylsalisylsyre 75 mg enterotabletter om at de kan få utenlandske pakninger på apoteket, skriver SLV.

Les mer på SLVs nettsider.

Powered by Labrador CMS