Legemiddelverket har laget en rapport om bruken av diabeteslegemidler. Foto: DMarkiv/Vidar Sandnes

Legemiddelverket har laget en rapport om bruken av diabeteslegemidler.

Foto: DMarkiv/Vidar Sandnes

Delvis utsolgt for diabetesmedisin – mer enn 20 prosent av salget er på hvit resept

Legemiddelverket har undersøkt om diabetesmedisin er blitt skrevet ut på blå resept til folk som vil gå ned i vekt. En slik medisin er delvis utsolgt.

Publisert

Det dreier seg ifølge Aftenposten og TV 2 om semaglutid (Ozempic).

Legemiddelverket opplyser at salget har tre- til firedoblet seg siden i fjor, melder TV 2. De fleste får legemiddelet for behandling av type 2-diabetes og på blå resept. Samtidig er mer enn 20 prosent av salget nå på hvit resept, der pasienten betaler alt selv.

– Det er rimelig å tro at dette er pasienter som får legemiddelet foreskrevet som slankemedisin, sier overlege i Legemiddelverket Ingrid Aas til TV 2.

Les også: Tror vektsenkende legemidler kan bli en snakkis

Rapport til departementet

Ifølge Aftenposten har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Legemiddelverket gå gjennom de økonomiske konsekvensene og finne ut om legene skriver ut medisinen i strid med reglene. Blant annet ønsker de å finne ut om pasienter får denne og tilsvarende medisiner uten at de har rett til å få den dekket av staten.

– Vi har levert en rapport i forbindelse med oppdraget vi har fått i tildelingsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Vi kan ikke si noe om utfallet ettersom saken er til behandling i departementet, sier overlege Aas til avisa.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at rapporten er til behandling og vil bli fulgt opp.

Les også: Internasjonale forskere tar til orde for tosifret vektmål

Ikke dramatisk

Den delvise mangelen på semaglutid (Ozempic) er omtalt av Legemiddelverket tidligere denne måneden.

– Det er meldt delvis mangel fram til 1. mars 2023. Det vil komme nye leveranser til Norge, men dette vil dessverre ikke være nok til å dekke behovet. Mangelsituasjonen gjelder flere land i Europa. ​Legemiddelverket vil følge utviklingen tett fremover, heter det.

Ifølge TV 2 og Aftenposten er ikke mangelen dramatisk, for det finnes alternative medisiner til diabetikere.

Les også: Brukte 463 dager på «hurtigvurdering» av diabetes-medisin

Powered by Labrador CMS