FANGST: Bildet til venstre viser et undergrunnslaboratorium som ble oppdaget i Østerrike, hvor det ble produserte falske legemidler og steorider. Bildet til høyre viser deler av beslag fra Panama. Foto: Interpol

Beslagla 239 pakker med ulovlige legemidler

Norske tollere deltok i internasjonal storaksjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tollerne på Alnabru og Gardermoen kontrollerte rundt 1800 postpakker i løpet av aksjonen. 239 av pakkene hadde ulovlig innhold, skriver Statens legemiddelverk i en pressemelding. 

103 land har deltatt i Operasjon Pangea IX i perioden 30. mai til 7. juni. Den internasjonale aksjonen setter søkelyset på narkotiske midler, ulovlige og falske legemidler og medisinsk utstyr som bestilles via internett. Aksjonen koordineres av Interpol, og involverer en rekke etater fra hvert land.

Tyder på selvmedisinering
I Norge har det vært et tett samarbeid mellom Tollvesenet, Legemiddelverket og Helsedirektoratet.

Tollerne fant blant annet antibiotika fra Singapore, Canada, Polen, England og Spania. Ifølge SLV ble det funnet flere typer legemidler som er indikasjoner på at mange nordmenn driver selvmedisinering.

Fraråder netthandel
En stor andel av «apotekene» på internett driver ulovlig. Høsten 2015 ble regelverket for privatimport av legemidler via postforsendelser strammet inn. Det betyr at de aller fleste legemidler er ulovlig å få tilsendt i posten.

- Vi fraråder å handle legemidler på nettet. Du vet aldri hva du får, og du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke slike legemidler, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS