INGEN EFFEKT: Omega-3-fettsyrer forhindrer ikke ny sykdom etter hjerteinfarkt, konkluderer Det europeiske legemiddelkontoret. –Det er selvfølgelig ikke skadelig å ta omega-3, men man kan ikke regne med vesentlig forebyggende effekt, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Per Corneliussen

Anbefaler ikke lenger omega-3 etter hjerteinfarkt

Det europeiske legemiddelkontoret har konkludert med at omega-3-fettsyrer ikke reduserer faren for hjertesykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Man hadde store studier for cirka tjue år siden som tydet på at omega-3-fettsyrer kunne beskytte mot komplikasjoner ved hjerteinfarkt, men siden det har det kommet nye studier som konstaterer at det ikke har en effekt.

Det sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk om nyheten om at Det europeiske legemiddelkontoret ikke lengre anbefaler medisiner med omega-3-fettsyrer for å forebygge ytterligere komplikasjoner etter hjerteinfarkt.

Over lengre tid har denne type medisiner blitt brukt i kombinasjon med andre medisiner. Anbefalingen kommer etter en gjennomgang av dagens tilgjengelige informasjon om effekter av omega-3-fettsyrer.

– Ikke skadelig
– Dette stemmer overens med andre studier som viser at omega-3 heller ikke har noen forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom, slik man lenge trodde. Det er selvfølgelig ikke skadelig å ta omega-3, men kan ikke regne med vesentlig forebyggende effekt, sier Madsen.

Anbefalingen fra Det europeiske legemiddelkontoret blir nå sendt videre til EU-kommisjonen.

– Kommisjonen pleier vanligvis å følge rådene fra Det europeiske legemiddelkontoret, sier Madsen.

Dersom EU-kommisjonen fjerner indikasjonen for medisinen, vil det så bli opp til hvert enkelt land å dette følge opp i sine egne retningslinjer for helsetjenesten.

– Dette vil vi selvfølgelig følge opp i Norge også, sier Madsen, og legger til:

– Kort sagt kan man vel si det sånn: Snipp-snapp-snute, så var omega-3 ute.

Powered by Labrador CMS