MANGLENDE EFFEKT: Å bytte fra tabletter til mikstur, kan gi manglende effekt, siden doseringen er ulik, slår Statens Legemiddelverk fast. Foto: Colourbox
MANGLENDE EFFEKT: Å bytte fra tabletter til mikstur, kan gi manglende effekt, siden doseringen er ulik, slår Statens Legemiddelverk fast. Foto: Colourbox

Advarer mot bytte av middel mot soppinfeksjoner

Noxafil tabletter kan ikke byttes mot Noxafil mikstur eller omvendt, slår Legemiddelverket fast.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Å erstatte Noxafil (posakonazol) mikstur med Noxafil tabletter kan føre til overdosering, med risiko for alvorlige bivirkninger.

Mens å bytte den andre veien, fra tabletter til mikstur, kan gi manglende effekt, siden doseringen er ulik.

Soppinfeksjoner
Posakonazol er et bredspektret triazolantimykotikum til behandling av soppinfeksjoner og forebygging av invasive soppinfeksjoner. Det er tilgjengelig som mikstur (40 mg/ml), tabletter (100 mg) og konsentrat til infusjonsvæske (300 mg).

– Det har så vidt vi vet ikke skjedd noen feil i Norge, denne informasjonen er basert på bivirkningsmeldinger fra utlandet, sier Ane S. Simensen, forsker ved seksjon for legemiddelovervåkning ved Statens legemiddelverk.

Både i apotek og hos lege
Hun sier at i utlandet har det skjedd feil både på apoteket, når medikamentet skulle utleveres, og hos legen.

– I de fleste tilfellene fikk det ikke alvorlige konsekvenser, men man ønsker å informere fordi det er en risiko for over- og underdosering, som kan føre til bivirkninger, sier Simensen til Dagens Medisin.

Spesifisering
Legemiddelverket understreker at forskrivere skal spesifisere doseringsformen for posekonazol på hver resept, og farmasøyter skal sikre at riktig oral legemiddelform blir utlevert til pasientene på apotek.

Det er sendt ut et brev til helsepersonell, og ytterkartongene vil få en advarsel om manglende byttbarhet mellom tablett- og miksturformuleringene, skriver legemiddelverket.no

Les mer om saken på EMAs nettsider.

Powered by Labrador CMS