ALVORLIG: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier mangel på legemidlet meropenem vil være alvorlig for norske pasienter.  Foto: Arkivfoto
ALVORLIG: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier mangel på legemidlet meropenem vil være alvorlig for norske pasienter. Foto: Arkivfoto

Stanser salget av viktig medisin etter svindel

– Svært alvorlig, sier Legemiddelverkets Steinar Madsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelfirmaet Hospira har stanset salget av legemidlet meropenem i Norge.
Svært mye brukt
– Dette er egentlig en svindelsak, der Hospira har kjøpt råvarer fra et firma i Kina som har hatt tillatelse via en megler. Firmaet hadde mistet lisensen, men megleren skal ha fortsatt å selge varer til Hospira. Råvarene er produsert av firmaer i Kina som ikke har godkjennelser, sier Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, til Dagens Medisin.
Legemidlet er svært mye brukt på norske intensivavdelinger, og er et viktig antibiotikum til behandling av alvorlige infeksjoner i akutt- og intensivmedisin.

Det brukes blant annet ved lungebetennelse, kompliserte infeksjoner i huden og mage/tarm, infeksjoner i samband med fødsler og akutt hjernehinnebetennelse.
Frykter markedet tømmes
– I Norge har vi ikke en fullgod erstatning for dette legemidlet.  Men det er mye brukt på intensivavdelingene, og når det faller bort så frykter vi en dominoeffekt der markedet tømmes for medisinene som erstatter denne.
–  Vi vil, inntil vi får en løsning av saken, oppfordre grossister i Norge til å gjøre sitt beste for å skaffe medisiner slik at pasienter ikke blir skadelidende. Sykehusene bør også vurdere nøye hvem som skal få den, og i verste fall kan rasjonering bli nødvendig, sier Madsen.
–  Dette er en veldig alvorlig situasjon. Hvis det blir en reell mangel så kan det medføre dødsfallblant norsk pasienter.
Man vil imidlertid  ikke trekke tilbake medisinen som allerede er på sykehusene.
–  Det er gjort analyser av stoffet, det aller meste av det som er levert har brukbar standard, sier Madsen.
Hospira i Norge bekrefter situasjonen overfor Dagens Medisin
Statens legemiddelverk har følgende råd til sykehusene:

  • Legemiddelverket oppfordrer sykehusene til å begrense bruken av meropenem mest mulig og kun gi det til pasienter som har absolutt behov for dette legemidlet.
  •  Andre antibiotika bør brukes så langt råd er. Alternativer kan blant annet være ertapenem (Invanz) og imipenem/cilastatin (Tienam). Infeksjonsmedisinsk ekspertise bør eventuelt rådspørres.

Mangelen forventes å vare i tre måneder.

Powered by Labrador CMS