Off label-debatt også i Sverige

Debatten omkring behandling av øyesykdommen våt AMD og off label-bruk går også i Sverige, hvor ansvarsforholdet diskuteres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

På Dagens Medisins nettside gikk OUS-leger tirsdag ut mot lederen av Legemiddelindustrien, som hevder at legene og Legemiddelverket setter økonomiske hensyn foran pasientsikkerheten når de forskriver Avastin ved øyesykdommen aldersrelatert makuladegenerasjon, våt AMD.
Avastin brukes utenfor godkjent preparatomtale, også kalt off label-bruk.
Også i Sverige går debatten om Lucentis og Aventis og off label-bruk – og hvem som har ansvaret ved eventuelle komplikasjoner. Ifølge svenske Läkemedelsvärlden stiller legene spørsmål om hvem som har ansvaret for komplikasjoner ved  behandling utenfor godkjent preparatomtale. 
Legene ville ha svar
Da lederen for Øyeklinikken ved sykehuset i Lund i Sverige avviste at klinikken skulle bruke Avastin i stedet for Lucentis for å spare penger, gikk øyelegene ved klinikken til Socialstyrelsen for å klargjøre hvem som har ansvaret hvis pasienten får en komplikasjon etter injeksjon.
Legene får ikke noe godt svar. – Dette er et veldig komplisert spørsmål, sier Mathias Wallin, jurist ved Socialstyrelsens enhet för regler og tilstånd.
Ifølge Läkemedelsvärlden mener juristene i det svenske Läkemedelsverket at det er vanskelig å frata den enkelte lege et ansvar, selv om off label-bruk skjer som følge av sykehusledelsens beslutning.
Klart svar i Norge
Statens legemiddelverk i Norge er klare på hvem som har ansvaret:
– Det er behandlende lege og/eller sykehuset som har ansvaret for at behandlingen med bruk av legemiddel utenfor godkjent preparatomtale er forsvarlig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
– Hvem har ansvaret hvis legene hevder at sykehusledelsen har pålagt dem å bruke et legemiddel som ikke er godkjent for den aktuelle indikasjonen?
– Generelt kan ikke sykehuset pålegge legene å drive uforsvarlig behandling. Sykehuset har et ansvar for at behandlingen er forsvarlig, og den enkelte legen har et selvstendig ansvar for å vurdere forsvarligheten ved den behandlingen vedkommende gir, svarer Madsen.
Hyppig diskutert
Problemstillingen med off label-bruk av Avastin og bruk av Lucentis har vært diskutert gjentatte ganger de siste årene.
– Det har vært nær kontakt mellom Helsedirektoratet og Legemiddelverket med flere møter de siste årene for å diskutere denne problemstillingen, forteller Madsen.
Dette bekrefter også avdelingsdirektør Marit Endresen i Helsedirektoratet som sier til Dagens Medisin at direktoratet er kjent med problemstillingene med off label-bruk og vil følge opp dette arbeidet fremover.

Powered by Labrador CMS