PRODUSERER: Ozempic-penner under produksjon hos Novo Nordisk i Hillerød i Danmark. Foto: Reuters/Tom Little

Legemiddelindustrien trakk danskene opp i 2023

Danmarks økonomi nyter godt av de gode tidene i legemiddelindustrien. I 2023 vokste brutto nasjonalprodukt med 1,8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Uten legemiddelindustrien ville man istedenfor endt med et fall på 0,1 prosent, skriver Danmarks Statistik.

Novo Nordisk har blitt Europas mest verdifulle selskap, særlig takket være enorm etterspørsel etter diabetes- og fedmelegemidlene Ozempic og Wegovy. Selskapet er med sitt rekordsalg og 55.000 ansatte landets største skattebetaler og planlegger dessuten å bygge en ny fabrikk i Danmark for å øke produksjonen.

– Det er en voldsomt imponerende vekst. Men store deler av dansk økonomi har altså vært rammet av en resesjonslignende tilstand i 2023, med fallende økonomisk aktivitet, sier sjeføkonom Tore Stramer i bransjeorganisasjonen Dansk Erhverv.

Det er blant annet byggebransjen og finansnæringen som har opplevd tilbakegang i 2023, mens noen servicenæringer har opplevd framgang.

Tallene fra Danmarks Statistik viser en framgang på 2 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med kvartalet før. I tillegg har man revidert tallene fra tredje kvartal, som nå viser en vekst på 0,4 prosent istedenfor et fall på 0,7 prosent. Dermed er Danmark ikke i en teknisk resesjon, som man trodde tidligere.

Powered by Labrador CMS