ØNSKER NY LINJE: – Vi må se på hverandre mer som samarbeidspartnere som skal finne løsninger sammen. Vi må ikke stå på hver vår tue, sier Anniken Riise Elnes, som stiller som lederkandidat for Yngre legers forening. Foto: Vidar Sandnes
ØNSKER NY LINJE: – Vi må se på hverandre mer som samarbeidspartnere som skal finne løsninger sammen. Vi må ikke stå på hver vår tue, sier Anniken Riise Elnes, som stiller som lederkandidat for Yngre legers forening. Foto: Vidar Sandnes

Tar opp kampen om ledervervet i Ylf

I dag er hun foretakstillitsvalgt for alle legene i spesialisering ved Oslo universitetssykehus. Nå vil Anniken Riise Elnes bli leder for Yngre legers forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Dette er kandidatene til Ylfs ledervalg Kristin Kornelia Utne Som foretakstillitvalgt og lege i spesialisering (LIS) ved Sykehuset Østfold markerte hun seg som en tydelig stemme under Spekter-konflikten. I fjor forsvarte hun en doktorgradsavhandling om langtidskomplikasjoner etter blodpropp. – Legeforeningen og Ylf står foran store utfordringer fremover. Vi jobber i et helsevesen hvor det er store endringer og press på tariffestede rettigheter. Da er det viktig med en sterk og god legeforening, og jeg håper å bidra til at vi får gode avtaler og ryddige arbeidsforhold. Vi må samarbeide med helseforetakene og samtidig kjempe for å opprettholde fokus på faglig kvalitet i sykehusene og helsetjenesten, sa hun til Dagens Medisin i fjor.   Clara Bratholm Spesialiserer seg i pediatri ved Drammen sykehus og er i foreldrepermisjon. Hun er visepresident i European Junior Doctors. Bratholm er også initiativtaker til Helselederskolen, en masterutdanning rettet mot yngre leger der målet er å få flere leger inn i sykehusledelse. – Leger, også de yngre, fortjener en trygg arbeidshverdag med ryddige arbeidsvilkår og gode velferdsordninger. Det kommer ikke av seg selv, og jeg vil kjempe for at det skal føles trygt å velge legeyrket gjennom alle livets faser, sa Bratholm da hun varslet sitt kandidatur i november.   Håvard Ravnestad Er lege i spesialisering i hjertesykdommer og foretakstillitsvalgt ved Ahus. Han tok en aktiv rolle under Spekter-streiken og har også engasjert seg i arbeidet med den nyoppstartede Helselederskolen. Han har også lang fartstid i Legeforeningen. – Ylf er en utrolig givende organisasjon å jobbe med, med mye energi og kreativitet og vilje til å gjøre ting bedre. Det er mye vi trenger å jobbe med, og jeg har lyst å være med å sørge for at vi får det til på en god måte, sa Ravnestad til Dagens Medisin i høst.   Anniken Riise Elnes Foretakstillitsvalgt ved OUS. Har markert seg i flere saker vedrørende sykehuset, blant annet varselsaker. Initiativtaker bak Oslo Healthcare Leadership Summit sammen med Andreas Habberstad, som er LIS i kirurgi ved Ahus.

Allerede i november i fjor hadde tre leger varslet sitt kandidatur til lederposisjonen i Yngre legers forening (Ylf). Nåværende nestleder Kristin Kornelia Utne og styremedlemmene Clara Bratholm og Håvard Ravnestad stiller som lederkandidater når nåværende leder Christer Mjåset forlater ledervervet under foreningens landsrådmøte i mai.

Nå har de tre fått en ny utfordrer. Da Dagens Medisin omtalte ledervalget i Ylf før jul, ble også Anniken Riise Elnes intervjuet, men hun hadde ikke et klart svar på om også hun kom til å stille. Nå varsler hun sitt kandidatur.

Vil ha ny kurs

Anniken Riise Elnes er i dag foretakstillitsvalgt for Ylf ved Oslo universitetssykehus (OUS). Hun er en profilert lege som blant annet har vært mye fremme i mediene i forbindelse med trakasseringssaker ved OUS. Nå melder Elnes at hun også har meldt inn sitt kandidatur til ledervervet. Grunnen er at Elnes mener at det er på tide at foreningen staker ut en ny kurs.

– Jeg er veldig opptatt av at vi i Ylf skal bli mer som en fagforening igjen. Vi må jobbe medlemsnært med det som påvirker oss her og nå, for eksempel behovet for å satse på gode arbeidsmiljø og å jobbe for en arbeidshverdag som er forenelig med et normalt familieliv. Denne typen problemer florerer i sykehusene, sier Elnes.

– Jeg har lyst å gjøre en innsats for at alle skal ha det bra på jobb.

Ifølge Elnes selv er hun ikke særlig opptatt av ledertrøya, men stiller nå likevel til valg.

– Jeg vil ikke fronte meg selv som leder, men jeg vil stå for en visjon og stiller meg til disposisjon.

Ønsket noe annet

Elnes varsler sitt kandidatur flere måneder etter at de tre andre lederkandidatene.

– Det har sittet langt inne, men jeg har bestemt meg for å gjøre dette.

Grunnen er, ifølge henne selv, at ingen av de andre kandidatene stiller med visjonen hun selv ønsker at den fremtidige Ylf-lederen bør ha.

– De som har meldt seg, har sagt at de ønsker å bli leder, men ikke hva de vil med ledervervet. Det er ikke viktig for meg å ha lederposisjonen, men jeg er opptatt av hvor vi vil hen, sier Elnes.

– Må spille hverandre gode

Elnes melder at hun vil stå for en forsonende linje, dersom hun blir valgt til leder. Hun vil ha bedre samarbeid med ledelsen i sykehusene.

– Vi må se på hverandre mer som samarbeidspartnere som skal finne løsninger sammen. Vi må ikke stå på hver vår tue.

For en forening som for ikke lenge siden sto midt oppe i en streik med harde fronter mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, kan dette høres ut som nye toner.

– Det er en tid for alt. Streiken var viktig og riktig, men nå tror jeg det er en tid for å finne sammen, også innad i foreningen. Vi må bli et lag som spiller hverandre gode, sier Elnes.

Bestemte seg under konferanse

Valget om å stille ble tatt for halvannen uke siden, da hun var en av arrangørene bak konferansen Oslo Healthcare Leadership Summit. Elnes mener det er viktig at arbeidstakere setter seg inn hvordan lederne tenker.

– Vi må vite mer om ledelse for å bli gode arbeidstakere, sier Elnes, som selv har tatt fag i helseledelse på BI og deltar i studieprogrammet Health Leadership Academy i Storbritannia.

– Vi må jobbe i tospann med ledelsen. Man kan godt være uenig i sak, men ha en god relasjon, sier Elnes.

– Visste ikke hva jeg gikk til

Elnes har siden forrige valg vært valgt inn som vara i styret, men kom inn som fullverdig styremedlem fra januar, da Anja Fog Heen gikk ut.

– Jeg har nå erfaring med å representere 1100 leger i spesialisering ved OUS. Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg tok på meg dette vervet, men jeg har hele tiden vært opptatt av å sikre mandatet fra medlemsmassen. Da er det ikke vanskelig å stå i stormen, sier Anniken Riise Elnes.

Ny leder for Yngre legers forening velges i april.

Powered by Labrador CMS