PR: All PR er god PR for sjaman Durek og andre sjamaner som mener at man blir frisk av å kjøpe deres produkter, skriver Sadug Jones Alfeli.

La oss heller fremme kunnskap enn å gå til angrep på sjamaner

La oss heller dele evidensbasert kunnskap, fremfor å dele tankegodset til selverklærte sjamaner.

Publisert Sist oppdatert

Kommentatorene i Oslo slår moralsk mynt når de skal kommentere Sjaman Dureks nyeste Instagram-innlegg. Men alternativ behandling er mer utbredt ute i verden, enn det vi tror. Sjaman Durek Verrett, som er forlovet med prinsesse Märtha Louise, har de siste årene vært i hardt vær for sine sjamanistiske kommentarer om kreft, selvmordstanker, smykker mot koronasykdom osv. Selv vår egen statsminister kommenterte Dureks forslag til demonutdrivelse som «ganske uforståelig». Sist for en uke siden omtalte interesseorganisasjon Leve Dureks kommentar som «en fornærmelse». 

Jøss! Da blir man virkelig fornærmet av mye.

I et kunnskapssamfunn som Norge, forstår jeg at mange tar avstand fra Dureks tanker. Men la oss se litt utover boblen til aviskommentatorene i Oslo.

Som psykisk syk i ungdomsårene, fikk også jeg høre at det muligens var demoner som hadde inntatt kroppen min. Slektninger som mente dette, handlet i god tro. Min slekt ønsket bare å finne ytre faktorer som kunne forklare hvorfor jeg ikke hadde det bra. De ønsket oppriktig å hjelpe meg, selv om den hjelpen var til liten nytte. I senere år har jeg forstått at kunnskap er kulturbasert. Du skal ikke lenger enn til Polen, der demonutdrivelse blir praktisert av over 70 prester.

Mange velger alternativ behandling

La oss heller fremme evidensbasert kunnskap: I Norge har hele 37 prosent av befolkningen prøvd alternativ behandling. Noen typer behandling er selvfølgelig mindre evidensbasert enn andre, og mange prøver ut alternativ behandling i ren desperasjon eller fordi de opplever at tidligere behandling ikke har hjulpet. Jeg tror derfor at det er feil medisin å snakke ned de som velger å tro på noe annet enn «oss», altså det som er allmennt kjent og akseptert.

All PR er god PR for sjaman Durek og andre sjamaner som mener at man blir frisk av å kjøpe deres produkter, som for eksempel medaljonger. Hver gang man hopper på toget som heter «la oss snakke nedlatende om de som ikke deler våre tanker», så vil nettopp disse folkene, som Durek, få mer oppmerksomhet. La oss heller dele evidensbasert kunnskap, fremfor å dele tankegodset til selverklærte sjamaner.

Mønsteret er ganske likt som i pandemien, da mediene snakket om alt som ikke er bra for helsen, fremfor å rette fokuset på det som styrker immunforsvaret og dermed gjør at mennesker ikke blir så syke av korona. For eksempel var det lite snakk om hvor viktig fysisk aktivitet, sunt kosthold og gode vaner er for å opprettholde god psykisk og fysisk helse.

Etter planen skal Durek Verrett gifte seg med prinsesse Märtha Louise i august og jeg håper mediene retter mer fokus på deres bryllup, enn på Dureks kommentarer om enkelte sykdommer.

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS