Hvordan finne råd mot akutte forgiftninger – raskt og enkelt?

Mange kvinner må på sykehus fordi de har inntatt giftige stoffer. Giftinformasjonen kan bistå akuttmottakene, og ikke lenger bare via telefon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


KUNNSKAPSTIPSET: En ung kvinne kommer til akuttmottaket. Hun gråter, er redd og forteller at hun nettopp har tatt halvannen pakke med paracetamol. Er det en farlig mengde? Bør hun få målt blodkonsentrasjonen?
Situasjonen over er ikke uvanlig. Et klart høyere antall kvinner enn menn legges inn på sykehus på grunn av selvpåført forgiftning. Risikoen er størst for de unge: Kvinner i alderen 20–24 år blir innlagt hyppigere enn noen annen gruppe. Mer enn 10.000 pasienter skrives hvert år ut etter å ha vært innlagt på sykehus med akutt forgiftning.
Giftinformasjonen
Hva gjør legen? Etter litt leting finner du permen med anbefalinger fra Giftinformasjonen – noen hadde lagt den på pauserommet. Du blar gjennom sidene og lurer på om noen har ansvaret for å oppdatere permen.
Veien er heldigvis kort til telefonen og Giftinformasjonens døgnbemannede tjeneste. En hyggelig stemme har rådene parat: – Start med antidotbehandling med en gang, og mål blodkonsentrasjon fire timer etter at pasienten tok tablettene. Hvis konsentrasjonen ligger over behandlingsgrensen, fortsetter du med antidotbehandlingen, sier stemmen.
Du noterer flittig, men når samtalen er over, lurer du på om det virkelig var fire timer. Og hva var behandlingsgrensen?
Slipper faks og blyant
Løsningen er en internettforbindelse unna: Egne nettsider med Giftinformasjonens anbefalinger gjør at ingen lenger må stole kun på hørsel og hukommelse. Slutt er det også på å vente til faksmaskinen endelig har skrevet ut informasjonen den hyggelige damen lovet å sende deg.
Med over 100 oppdaterte anbefalinger på nett dekker Giftinformasjonens nettjeneste mange av de vanligste forgiftningene. Telefontjenesten lever videre, men de nye nettsidene gjør det enkelt å få en skriftlig oversikt, uten blyant og begripelig håndskrift.
Planter og sopp
Behandlingsanbefalingene er korte og inneholder det viktigste for den som skal håndtere akutte forgiftninger. Bruk søket, eller gå inn i venstremenyen og let opp kjemikalier, rus- og legemidler, planter og sopp. Noen få tastetrykk unna ligger informasjon om eliminasjonsmetoder og antidoter.
Den som har bedre tid kan lese oppsummert forskning og annen litteratur, eller følge lenker til relevante nettsteder og databaser. Tjenesten dekker ikke alle temaer, men finner du ikke legemidlet du leter etter, kan du klikke deg fra sidene til Felleskatalogens rosa sider som har flere, men ikke like omfattende omtaler.
Tilgang til internett
Ut over temaene som mangler, er det kanskje bare én viktig hake: Du må ha enkel tilgang til internett. Slik er det ikke overalt i helsetjenesten, til tross for at informasjon på papir aldri kan tilby samme hurtighet og dybde som informasjon som er online.
Den heldige med nett kan taste http://www.helsebiblioteket.no/Forgiftninger og glemme permer og
løsark – om du da ikke vil dokumentere valgene du har gjort med en utskrift av nettsidene – på papir.

Litteratur:
www.helsebiblioteket.no/Forgiftninger
Tidsskr Nor Lægeforen 2007; 127:1023-7
Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125:1798-800 

Kunnskapstipset

I samarbeid med Helsebiblioteket presenterer Dagens Medisin en artikkelserie om ny kunnskap og praktiske grep for å skaffe oppdaterte råd og tips på nett.


Temabilag: Kvinnehelse, Dagens Medisin 11/08

Powered by Labrador CMS