Flere kvinner opplever smerte, blant annet knyttet til menstruasjon og graviditet.
Flere kvinner opplever smerte, blant annet knyttet til menstruasjon og graviditet.

Kvinner er overrepresentert blant dem som lever med langvarig smerte

– Det har dessverre lenge vært normalisert at kvinner har menstruasjonsrelaterte smerter eller langvarige smerter etter graviditet og fødsel, sier seniorforsker ved FHI Ólöf Anna Steingrímsdóttir.

Publisert Sist oppdatert

Langvarig smerte er en vesentlig årsak til uførhet og langtidsfravær, og kvinner er overrepresentert.

Omtrent hver tredje voksne nordmann oppgir å ha langvarig smerte. Langvarig smerte er vanlig i alle aldre, også hos barn og ungdom.

Kvinner er også de som i størst grad bruker sterke smertestillende legemidler, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi vet at kvinner rammes hardere enn menn, og at kjønnsforskjellene starter omtrent på den tiden når jentene går inn i kjønnsmoden alder, sier Ólöf Anna Steingrímsdóttir, seniorforsker ved FHI.

Instituttet peker på at smerter knyttet til underlivet og reproduksjonsorganer kan forklare en del av forskjellene.

Kvinner har også høyere risiko enn menn for å få flere sykdommer som kan føre til langvarig smerte, som migrene, fibromyalgi og en rekke smertefulle autoimmune sykdommer.

– Det har dessverre lenge vært normalisert at kvinner har menstruasjonsrelaterte smerter eller langvarige smerter etter graviditet og fødsel. Det er lite kunnskap om forekomst og konsekvenser av smerter knyttet til disse viktige periodene i jentenes og kvinnenes liv, sier Steingrímsdóttir.

Flere kvinner bruker smertedempende opioider

Kvinner er overrepresentert blant de som bruker sterke smertestillende legemidler (opioider) i befolkningen i Norge.

FHI har fulgt utviklingen over flere år, og har sett at samtidig med at flere blir behandlet med opioider, har det også vært et økende antall overdosedødsfall som skyldes forskrevne opioider.

I et debattinnlegg i Dagens Medisin tar leger til orde for en nasjonal innsats for riktig bruk av opioider, blant annet mindre forpakninger og redusere antallet som bruker opioider hver dag over minst ett år. Nå er det tallet på rundt 60.000.

De som dør i overdoser av reseptbelagte opioider, skiller seg fra de som dør av heroinoverdoser ved at de oftere er eldre kvinner med langvarige smerter og som henter ut opioider på resept.

– Vi har ikke en opioidepidemi på samme måte som i USA, men dette er urovekkende trender som det er viktig å følge med på framover, sier Svetlana Skurtveit, seniorforsker ved FHI.

Powered by Labrador CMS