Vil genteste alle brystkreftpasienter

Norske brystkreftkirurger vil genteste alle som får brystkreft. I dag er dette bare et tilbud til yngre pasienter og kvinner med mistenkt høy arvelig risiko.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anne Irene Hagen (t.v) og Ellen Schlichting. Foto: Lisbeth Nilsen

OSLO/HOLMENKOLLEN PARK HOTEL: I fjor kom den norske brystkreftgruppen (NBCG) med nye anbefalinger som åpnet for at brystkreftpasienter under 50 år skulle tilbys gentesting.
Hensikten er å avdekke arvelig brystkreft, i første rekke mutasjoner i BRCA1 og BRCA2, de vanligste, kjente risikogenene for brystkreft.
Et fåtall var testet
På kirurgisk høstmøte torsdag, la Oslo universitetssykehus Ullevål frem data fra unge brystkreftpasienterer som ble behandlet ved Ullevål i perioden 2002-2009. Av 156 pasienter, hadde bare 9 prosent av dem blitt gentestet før eller etter brystkreftdiagnosen.
- Dette er for få, konstateter avdelingsoverlege Ellen Schlichting overfor Dagens Medisin. Nå skal alle under 50 år få tilbud om gentesting, men i studieperioden var det strengere kriterier for å få testing.
Kriteriene var blant andre kjent BRCA-mutasjon i familien, at minst to nære slektninger har hatt brystkreft, eller at en nær slektning har fått brystkreft før fylte 50 år.
Kunne trolig unngått noen
Schlichting forteller at en del av pasientene i studien var klar over brystkreft i familien, men hadde ikke testet seg.
- Hvis de hadde testet seg tidligere, ville trolig noen unngått å få brystkreft. Ved påvist arvelig brystkreftgen, kan vi forebygge brystkreft ved å fjerne brystene, sier Schlichting, som er seksjonsoverlege ved Seksjon for bryst- og endokrinkirurgi ved Oslo universitetssykehus Ullevål.
Kan opptre sent
Men den erfarne brystkreftkirurgen er likevel ikke helt fornøyd med at bare brystkreftpasienter under 50 år skal tilbys gentesting, og ifølge Schlichting mener fagmiljøet selv at alle pasienter som får brystkreft, uavhengig av alder, bør gentestes hvis de ønsker det.
- Alle brystkreftpasienter bør få tilbud om gentesting, understreker Schlichting.
Hun får full støtte av overlege og forsker Anne Irene Hagen ved Avdeling for bryst- og endkorinkirurgi på St. Olavs hospital.
Hagen er andreforfatter av en studie publisert i 2007, som viste at hos nær åtte av ti mutasjonsbærere av BRCA 1 el BRCA 2, var kvinnene ikke kjent med tidligere brystkreft i familien.
- Ikke alle mutasjonsbærere får brystkreft som relativt unge, selv om de fleste gjør det. Vi fant også i studien at mutasjonsbærere kan være over 60 år når de får brystkreft første gang. Dette viser at det er helt nødvendig å teste alle, ikke bare du under 50 år, sier Hagen til Dagens Medisin.
På spørsmål til Ellen Schlichting om alle kvinner, også friske, bør tilbys gentesting, svarer hun:
- Dette er krevende analyser, og vi har ikke kapasitet i dag til å teste alle.

Powered by Labrador CMS