Støtter ny HPV-testing

Kreftregisteret støtter Helsedirektoratets forslag om å prøve ut HPV-test som en første rutineundersøkelse mot livmorhalskreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig meldte Dagens Medisin at Helsedirektoratet «Vil intensivere HPV-testingen» ved å prøve ut HPV-testing som primærscreening av kvinner eldre enn 34 år.

Nå går Kreftregisteret ut på sine hjemmesider og gir direktoratet sin støtte.

Vil sammenligne effekt
Direktoratet foreslår at alle kvinner mellom 34 og 69 år i fire fylker først skal sjekkes med en HPV-test, og ved en positiv prøve vil de bli fulgt opp med en celleprøve.

Kvinner mellom 25 og 33 år i forsøksfylkene, og kvinner mellom 25 og 69 år i de resterende fylkene, vil fortsatt omfattes av dagens praksis. Det betyr celleprøve først, deretter en HPV-test ved usikre funn.

Om prosjektet blir noe av, gir regjeringen en indikasjon på gjennom sitt forslag til neste års statsbudsjett, som legges frem den 8. oktober.

– Vil gi bedre oppfølging
– En slik test vil gi bedre oppfølging av kvinner med høyere risiko for å utvikle forstadier, mens kvinner med påvist lav risiko vil kunne møte sjeldnere til undersøkelse, sier leder for Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft i Kreftregisteret, Stefan Lönnberg.

Han mener at dette kan være en vinn-vinn situasjon.

– Ved å ta i bruk en sensitiv HPV-test i masseundersøkelsen vil en kunne se om vi kan redusere antallet nødvendige celleprøver og opprettholde tilsvarende eller bedre kreftforebyggende effekt for mange av de kvinnene som deltar i screeningprogrammet, sier han, ifølge nettsiden.

Tror også på effektivisering
Innføring av HPV-test i primærscreening vil sannsynligvis også kunne gi betydelig effektivisering av laboratorievirksomheten knyttet til Masseundersøkelsen, heter det på Kreftregisterets nettside.

Powered by Labrador CMS