Det er viktig med nøyaktige målemetoder når man skal vurdere mammografisk tetthet hos kvinner. Tetthetsmålingen kan få betydning for videre oppfølging av kvinnene. Foto: Colourbox

Automatisk måling av brysttetthet kan gi usikkert resultat

Ved bruk av nye, automatiske målinger av brysttetthet, kan resultatene bli unøyaktige, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kvinner med mammografisk tette bryst har høyere risiko for å utvikle brystkreft enn kvinner med fettrike bryst. I tillegg kan svulstene være vanskeligere å oppdage i tette versus fettrike bryst.

– Det diskuteres derfor om kvinner med mammografisk tette bryst bør screenes oftere eller med andre modaliteter i tillegg til mammografi, såkalt stratifisert screening, sier Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet.

Tekniske faktorer kan påvirke
Hun har veiledet førsteforfatter på studien, Gunvor Wåde, doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Studien som ser på tekniske faktorer som kan påvirke helautomatiske målinger av mammografisk tetthet, og er publisert i Medical Physics i år.

Prøver ut helautomatiske
Slike helautomatiske målinger er nå under utprøving. Metodene er objektive, og forventet å være mer nøyaktige enn subjektive klassifiseringer, som gjøres av radiologer.

– De nye automatiske tetthetsmålingene benytter komprimert brysttykkelse – tykkelsen på brystet når det er i klem – i beregningen av mammografisk tetthet. Denne tykkelsen er blant annet avhengig av størrelsen på brystet, kjerteltettheten, hvordan kvinnen er plassert, og tekniske utforminger på platen som klemmer brystet, sier Hofvind.

Feilmarginen kan gi unøyaktighet
Forskerne har vurdert denne målingen av tykkelsen.

– Den feilmarginen som i henhold til retningslinjene er akseptabel, kan føre til unøyaktige tetthetsverdier. Dette gjelder spesielt ved bruk av én type kompresjonsplate, sier Hofvind.

Feil kan føre til sjeldnere screening
Det er viktig med nøyaktige målemetoder når man skal vurdere mammografisk tetthet hos kvinner.

– Dette gjelder for eksempel dersom mammografisk tetthet skal benyttes som en av flere indikatorer i en eventuell studie. Tetthetsmålingen kan da være av betydning for videre oppfølging av kvinnene, og feil kan føre til at de tilbys screening sjeldnere eller oftere enn det egentlig er grunnlag for, sier Hofvind.

Mer forskning
– Vi trenger flere studier på temaet for å få bedre grunnlag til å diskutere om disse kompresjonsplatene ikke skal benyttes, sier Hofvind.

Powered by Labrador CMS