Vil ha raskere svar ved buss-mammografi

Stortingsrepresentant fra Frp er fornøyd med at helse- og omsorgsministeren er opptatt av kortere ventetid etter undersøkelse i mammografibuss.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Stortingsrepresentant og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen Laila Marie Reiertsen (FrP) sendte nylig et begrunnet spørsmål til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om kvinner i diskriktene som får utført røntgenundersøkelse av brystene i mammografibuss.

Hun tok utgangspunkt i en konkret sak fra sitt hjemsted Os i Hordaland, der ventetiden på svar kan være opp til tre uker.

– Dette handler om bekymringer og indre stress som kanskje kunne vært unngått, i beste fall blitt redusert i antall dager. Så vil statsråden gjøre noe konkret for å få ned denne bekymringsventetiden hos oss kvinner? spurte hun i et skriftlig spørsmål til statsråden.

Viser til oppdragsdokument
Nå foreligger statsrådens svar.

Strøm-Erichsen skiver at hun har stor forståelse for at ventetiden på svar fra en mammografiundersøkelse kan føles lang og ubehagelig.

– I et tidligere oppdragsdokument til de regionale helsefore­takene har jeg bedt om at arbeidet med å utarbeide/revidere regionale planer for blant annet pasienter med de hyppigste kreftformer videreføres, og at planene skal identifi­sere betydningsfulle flaskehalser som kapasitet innen radiologi og laboratorietjenester, tilgang på spesialister og eventuelt annet helsepersonell. Jeg legger til grunn at dette følges opp i de regionale helseforetakene, skriver hun blant annet.

For å svare på spørsmålet tok statsråden kontakt med Helse Sør-Øst RHF, ettersom det er Oslo universitetssykehus HF ved Kreftregisteret som administrerer Mammografiprogram­met.
– I svaret fra Helse Sør-Øst RHF fremgår det at ved negativt funn, det vil si normalt funn, vil kvinnen få brev om dette direkte. Hvis kvinnen har oppgitt i intervjuet i forbindelse med mammografiundersøkelsen at hun har kjent forandringer i brystet, eller hvis det gjøres funn på mammografibildene, vil hun få brev om at hun må komme til en etterundersøkelse. Dette gjelder cirka fire–fem prosent av alle screenede.

Statsråden gjør et poeng av at det i Mammografiprogrammet er utarbeidet en nasjonal kvalitetsmanual, som bygger på den europeiske kvalitetsmanualen. Når det gjelder tid fra screeningtest til negativt tyderesultat, så angir kvalitetsmanualen ønsket mål på én virkedag og akseptabelt mål på fem virkedager. Dersom begge radiologene som tyder bildene angir negativt funn, overføres dette til Kreftregisteret etter to–tre virkedager, og svarbrev sendes til kvinnen.

– Hvorvidt det er mulig å overholde en så kort tydetid, er avhengig av radiologressurser på det enkelte brystdiagnostiske senter, skriver Strøm-Erichsen i sitt svar.

Fornøyd med svaret
Laila Marie Reiertsen tolker statsrådens svar slik:

– Det er positivt at ventetiden skal bli kortere. Ingen har tatt skikkelig tak i dette, selv om målet er at det bare skal gå fem virkedager etter at mammografi er tatt.

Overfor Dagens Medisin sier hun seg glad for at statsråden har understreket overfor de regionale helseforetakene at de skal videreføre regionale planer for pasienter med de hyppigste kreftformene.

Powered by Labrador CMS