OPPFRISKNING: Vaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna er ikke utviklet for å takle de nyeste variantene av viruset, men er ønsket som oppfriskningsdoser før vinteren. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

EUs legemiddelbyrå godkjenner vaksiner mot omikronvarianten

EUs legemiddelbyrå EMA godkjenner Pfizers og Modernas vaksiner mot koronavarianten omikron til bruk blant fullvaksinerte fra og med 12 års alder.

Publisert

Det opplyser EMA i en pressemelding torsdag. Folkehelseinstituttet her hjemme skal i løpet av de nærmeste dagene komme med en anbefaling om bruk av disse vaksinene i Norge.

– De originale vaksinene gir fortsatt god beskyttelse mot alvorlig covid-19-sykdom, men vi håper at de oppdaterte vaksinene vil gi bredere beskyttelse mot ulike varianter av viruset, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Begge vaksineprodusentene har utviklet modifiserte varianter av sine opprinnelige koronavaksiner som skal gi bredere beskyttelse mot koronaviruset og omikronvarianten.

– Studier viser at både Pfizers og Modernas modifiserte vaksiner kan gi sterk immunrespons mot BA. 1-varianten av omikron, samt den opprinnelige koronavarianten i folk som allerede er vaksinert. Vaksinen trigger sterkere immunrespons mot BA. 1 enn de opprinnelige vaksinene, skriver EMA.

De nye, tilpassede vaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna er ikke utviklet for å takle de nyeste variantene av viruset, men EU-landene har likevel vært interessert i å få dem godkjent slik at man kan sette oppfriskningsdoser før vinteren.

EMA håper de kan godkjenne Pfizers vaksine mot de nyere BA. 4- og BA. 5-variantene i løpet av høsten. USA godkjente disse vaksinene allerede onsdag.

Aktuelt: Moderna saksøker Pfizer og BioNTech – mener mRNA-teknologi er kopiert

Powered by Labrador CMS