Varme hoder og en varm klode

Mens stadig flere bekymrer seg for at kloden har feber, har andre stemt med et varmt hode – i frustrasjon over bompenger og sentralisering. Men én ting synes opplagt: Flere er radikale og rødgrønne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin

DE SÅKALTE styringspartiene – Arbeiderpartiet og Høyre – gjør dårlige kommunevalg, i alle fall om vi skal vi tro valgdagsmålingen til NRK, som ble presentert klokka 21 mandag kveld.

Tilbakegangen for Ap er dramatisk, med en oppslutning på under 25 prosent – en tilbakegang på rundt 8 prosentpoeng fra valget i 2015.

At man da jubler på Folkets Hus i hovedstaden, sier en del om hvilken krise sosialdemokratiet befinner seg i.

SAMTIDIG er kommune- og fylkestingsvalget 2019 en solid tilbakemelding for de andre rødgrønne partiene:

Senterpartiet ligger an til 12-13 prosent oppslutning. MDG er over 8 prosent, SV på 6-7 prosent – og Rødt synes å gjøre et fantastisk valgresultat, på over 4 prosent oppslutning.

Mange av de store byene vil trolig få en rødgrønn ordfører og byrådsmakt, takket være flertall i kommune- og bystyrer. 

DET ER lokale folkevalgte som velges ved kommune- og fylkestingsvalg, men det er verdt å merke seg at samtidige regjeringspartier går tilbake fra valget for fire år siden.

Solberg-regjeringen har styrt siden 2013, og nordmenn synes å ønske seg en forandring. To år i politikken likevel lang tid: Vi får se hvor valgvinden blåser når vi kommer til september 2021.

KLIMA- og miljøsaken engasjerer mange. Konsekvensene av den globale oppvarmingen har opplagt avgjort partipreferansen til mange ved årets valg.

På den andre siden av skalaen: Mange er frustrert over miljøtiltak og økte kostnader for bilbruk. Noen har valgt Bompengepartiet.

En del velgere er trolig også skuffet over at «opprørspartiet» Frp er blitt som alle de andre partiene.

HELSE- og omsorgstjenesten nådde aldri opp på agendaen ved årets kommunevalg.

Det er synd – med fastlegekrise, rekrutteringsproblemer i den kommunale omsorgstjenesten og permanente samhandlingsutfordringer mellom kommunene og sykehusene. Alle disse temaene hadde fortjent – og hatt nytte av – en sterkere problematisering.

SENTERPARTIET er det tydeligste opposisjonspartiet til regjeringen og Høyre i helsepolitikken.  Debatten om fødetilbud i hele landet har trolig bidratt til partiets oppslutning.

«Anti-sentralisering» er blitt Sps beste kort i debatten med helseministeren.

VED kommunevalget 2019 har velgerne stemt radikalt og rødgrønt.

Regjeringspartiene sliter. Deres lille trøst må være at Ap også er i trøbbel. 

Powered by Labrador CMS