TAKKET NEI: En kollega av meg på Harvard University nølte med å svare positivt på et spørsmål fra FOX om å stille i et TV-program, skriver Christer Mjåset.

Foto:

Trump er ikke alene om å bidra til polariseringen

President Donald Trump har fått mye oppmerksomhet for å be om frigjøring av demokratiske stater denne uken, men han er ikke den eneste som bidrar til politisering av aktører innenfor det amerikanske folkehelsearbeid. Nyhetskanalen Fox News jobber hver kveld for å promotere det republikanske verdensbildet. Og snart er det valg!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA.

BOSTON, USA: Et av president Donald Trumps største talenter er at han vet hvordan han kan manipulere pressen og få oppmerksomhet.

I slutten av forrige uke fikk han medier fra hele verden til å lage oppslag om hans Twitter-aktivitet. «Liberate Minnesota», «Liberate Michigan», «Liberate Virginia ...» lød meldingene som ble sendt ut nesten som skudd fra hofta på fredag.

Profil

Christer Mjåset fikk for 2019–2020 «Harkness Fellowship in Health Policy and Pratice», og arbeider ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston, i USA. Han er nevrokirurg og ansatt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo (UiO) samt ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjelletthelse (FORMI) ved Oslo universitetssykehus. Han har vært leder for Yngre legers forening og visepresident i Legeforeningen.

Meldingene kom etter at protestdeltagere i Lansing, Michigan, bare to dager tidligere ropte «Lock her up» om den demokratiske guvernøren i staten, på grunn av de strenge forordningene knyttet til Covid-19-epidemien.

OPPRØR BLANT GUVERØRENE. Trumps Twitter-aktivitet kommer også etter at flere demokratiske guvernører har gått aktivt ut mot Trumps beskjed om at det er han som bestemmer når landet skal åpnes igjen. Den populære guvernøren Cuomo i New York var den som i svært tydelige ordelag uttalte at det var han som var valgt til å styre sin egen stat, og Trump måtte i etterkant stikke halen mellom beina og melde at han skulle støtte guvernørene på best mulig måte.

Nederlag er noe president Trump liker dårlig, og han har for vane å slå raskt tilbake på andre arenaer for å avlede oppmerksomheten til amerikanske velgere. Dette gjelder ikke minst fordi flere og flere roper om at guvernør Cuomo skal stille som visepresidentkandidat for Joe Biden i denne høstens presidentvalg.

PROPAGADAKANALEN. Slik sett har Covid-epidemien så langt bidratt til å splitte amerikanerne mer enn å forene dem. President Donald Trump er nemlig ikke den eneste som politiserer valgene som nå tas av guvernører og andre helseledere knyttet til folkehelse og smittevern.

Også det som nesten kan kalles propagandakanalen Fox News, bidrar til å overbevise folk om at det republikanske verdenssynet er det eneste riktige.

Jeg har gjort det til vane å følge nyhetssendingene på Fox daglig, og mitt inntrykk er at man gjør sitt beste for å gi taletid til fagpersoner og pasienter som kan bekrefte det Donald Trump ytrer fra podiet under sine pressekonferanser.

Da Trump hevdet at malariamiddelet klorokin kunne redde liv, ble det sendt et ti minutters intervju med en pasient som takket presidenten for livet etter å ha blitt behandlet med middelet. En lege brukte så like mange minutter på å devaluere den føderale folkehelselederen Dr. Fauci, som hadde vist sin skepsis til preparatet.

«JUSTICE WITH JUGDE JEANINE». Følger man med på kanalen litt utover kvelden, kommer det også på flere politiske programmer hvor det systematisk jobbes med å bryte ned omdømmet til demokratiske folkevalgte. «Justice with Judge Jeanine» er et slikt program.

Judge Jeanine har i det siste posert foran et utslått amerikanske flagg, mens hun intervjuer ulike personer innenfor amerikansk helsepolitikk. Lørdag kveld var det en av Trumps egne talspersoner som fikk tid til å prate om hvordan presidenten ønsker å åpne landet, men blir møtt av selvopptatte guvernører – demokratiske selvfølgelig – som bare krever og krever ressurser.

Et hovedargument nå var at ikke en eneste amerikaner hadde dødd av Covid-19 som følge av mangel på respiratorstøtte. Man forsøker med andre ord å gi inntrykk av at det er Trumps mobilisering som har reddet USA så langt.

Motstanden og problemet ligger nettopp i den obsternasige politiske ledelsen i de demokratiske statene. Like etterpå kom en republikansk senator fra Ohio på. Han ga ramsalt kritikk til de guvernørene som har sluppet fri fanger fra fengsler for stanse smittespredning. Judge Jeanine lo hånlig der hun satt foran det amerikanske flagget og konstaterte at demokratene nå er i ferd med å ofre amerikanernes trygghetsfølelse «even in their own homes».

INGEN KONSTRUKTIV DEBATT. Sett fra et slikt ståsted, er det kanskje ikke rart at en kollega av meg på Harvard University nølte med å svare positivt på et spørsmål fra FOX om å stille i et TV-program om statistikk knyttet til folkehelse der den afroamerikanske befolkningen kommer svært dårlig ut.

Som min kollega sa det, ville opptaket sannsynligvis bli klippet i stykker slik at han enten fremsto som dum eller at han støttet noe presidenten hadde sagt. I og med at presidenten selv kom til å se sendingen (det er Trumps favorittprogram), valgte han å ikke stille. Det var ikke noe håp om å få til en konstruktiv debatt.

HVA TENKER AMERIKANERNE? Hva tenker så amerikanerne om president Donald Trump? Jeg pleier å spørre de jeg snakker med hver gang jeg får muligheten til det.

Trump har åpenbart støtte i nesten halvparten av befolkningen, men de fleste trekker på skuldrene og sier at man bare må sitte stille å vente til han går av.

Trump anses som den «perfekte bølgen» fra høyresiden av politikken. Han er karismatisk og skamløs og har klart å fange oppmerksomheten til sinte amerikanere i Midtvesten spesielt. Men det er ingen som har alle de egenskapene som ham og som kan fortsette på samme måte når presidentperioden er over, enten til høsten eller om fire år, selv om det siste fremstår for mange som det verst tenkelige som kan skje i amerikansk politikk.

En amerikaner som driver sin egen teknologibedrift hjemmefra, fortalte derfor at han hadde tenkt å legge alt arbeid til side og dra til Florida nå til høsten for å kunne bidra aktivt med kampanjen til Joe Biden. Florida er en av vippestatene der republikanerne ofte gjør det sterkt, og med sin bakgrunn tenkte han å bidra aktivt med å spre «true news», som han sa det.

UDØDELIG. En annen jeg snakket, trakk også fram hvor engstelig han var for at USA i lengden skulle komme i konflikt med Kina og skape en internasjonal krise. Det er ikke utenkelig om han blir gjenvalgt til høsten, mente han.

Da vil ikke Trump ha noe å tape de siste fire årene han sitter: Han har da overlevd ikke bare en «impeachment» og et nytt presidentvalg, men også en pandemi. Han vil være udødelig ...

Powered by Labrador CMS