
Kan trening på grønn resept redde Norge fra fedmefella?
Ved å investere i trening på grønn resept kan vi redusere samfunnskostnadene og skape et sunnere og mer produktivt samfunn.

Fedme og overvekt påvirker ikke bare individets fysiske helse, men også mental velvære
ANDELEN AV nordmenn med overvekt eller fedme er nå høyere enn andelen av normalvektige. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en kroppsmasseindeks (KMI) på under 25, som regnes som normalvektig,
Samtidig har det de siste årene vært stor utvikling innen forskning, som har gjort at vi har fått slankepreparatene Wigovy og Ozempiic, noe fedmeeksperter kaller for revolusjonerende. Dette er bra, og må selvfølgelig gjennomføres i et samspill med livsstilsendring – der trening er en nøkkelfaktor.
HELSERISIKO. Fedme og overvekt er ikke en estetisk bekymring, det er en helserisiko som påvirker livskvaliteten til en betydelig del av befolkningen. Det påvirker ikke bare individenes fysiske helse, men også den mentale velvære. Vi må møte dagens helseutfordringer med oppdaterte og effektive virkemidler: Med et helsebudsjett på 418 milliarder har vi rett og slett ikke råd til å la være.
Vi må møte dagens helseutfordringer med oppdaterte og effektive virkemidler: Med et helsebudsjett på 418 milliarder har vi ikke råd til å la være
I dag kan leger skrive ut medisiner og henvise til et stort antall fagpersonell, men har ikke mulighet til å henvise til helseveiledning tilknyttet fysisk aktivitet og kostholdsveiledning.
Det er kun et helsetilbud til dem som kan ta seg råd til å bruke helseveileder, personlig trener eller kostholdsveileder. Mens lavinntektsgrupper som har dårligst helse ikke får den hjelpen de trenger.
GRØNT VERKTØY. Stortinget har nå stemt for en utredning av grønn resept og mulighetene for leger til å henvise til helseveiledning. Dette er et skritt i riktig retning.
Dette betyr at helsepersonell nå kan forskrive fysisk aktivitet som en del av behandlingen for overvekt og fedme, men også i rehabilitering etter et sykdomsforløp. Dette gir leger og annet helsepersonell et nytt verktøy for å bekjempe noen av helseutfordringene vi står i.
Trening på grønn resept handler ikke bare om å få folk til å bevege seg mer, det handler også om å gi dem nødvendig støtte og veiledning for å lykkes.
Med trening på grønn resept får helsepersonellet et nytt verktøy for å bekjempe noen av helseutfordringene vi står i
SAMFUNNSGEVINST. Men hvorfor er dette så viktig? Fordelene med fysisk aktivitet er velkjente. Trening bidrar til å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og visse typer kreft. I tillegg forbedrer regelmessig trening humøret, reduserer stressnivået og øker den mentale skarpheten. Det er med andre ord en vinn-vinn-situasjon for folkehelsen.
Samtidig vil trening på grønn resept også gi en økonomisk gevinst for samfunnet som helhet. Kostnadene som er tilknyttet overvekt og fedme, er betydelige. Ved å investere i trening på grønn resept kan vi redusere disse kostnadene og samtidig skape et sunnere og mer produktivt samfunn.
Nå er det opp til oss alle å omfavne denne muligheten og sikre at trening på grønn resept blir en suksess. Det krever et samarbeid mellom det offentlige og næringslivet.
Ingen oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatterne oppgir ikke andre interessekonflikter enn den yrkesrollen hun har.