Kan redusere risiko for svangerskapsforgiftning

Kvinner kan selv bidra til å redusere risikoen for svangerskapsforgiftning, ved å ta tran og spise grønnsaker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger
To nye studier fra Folkehelseinstituttet viser at gravide som tar tran og gravide som spiser grønnsaker har lavere risiko for svangerskapsforgiftning.
Den ene studien viste effekt hos kvinner som tar tilskudd med vitamin D, for eksempel tran. Effekten var størst hos de som daglig tok vitamin D tilsvarende mengden i en barneskje tran.
Frukt og grønnsaker
Den andre studien viste at kvinner som spiser mye grønnsaker og frukt og bruker vegetabilske oljer i kostholdet, hadde lavere risiko for svangerskapsforgiftning.
Denne studien viste også at et kosthold med mye pølser, hamburgere, lyst brød, salte snacks og brus er assosiert med økt risiko for svangerskapsforgiftning- spesielt hvis kvinnene også spiste lite grønnsaker.
Spennende funn
- Disse funnene er spennende og stemmer godt med det som er vist i tidligere norske studier, sier Anne Lise Brantsæter i Divisjon for miljømedisin, ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
Studien har tatt hensyn til en rekke andre faktorer, som kvinnenes totale energiinntak, bruk av ulike typer kosttilskudd, kroppsmasseindeks, alder, utdannelse og forhøyet blodtrykk.
For tidlig fødsel
Svangerskapsforgiftning oppstår i siste halvdel av svangerskapet, og kjennetegnes av høyt blodtrykk og protein i urinen. Svangerskapsforgiftning er en viktig årsak til for tidlig fødsel.
Det er tidligere vist at enkelte komponenter i kostholdet som sukker, fett og kostfiber påvirker risikoen for svangerskapsforgiftning, og den nye studien bygger opp under dette.

Powered by Labrador CMS