KLINISK BLIKK: – Hos en datamaskin er det kliniske blikket fraværende. Foreløpig. Så det er nok fremdeles et stykke igjen til vi leger blir overflødige, antar artikkelforfatteren.
KLINISK BLIKK: – Hos en datamaskin er det kliniske blikket fraværende. Foreløpig. Så det er nok fremdeles et stykke igjen til vi leger blir overflødige, antar artikkelforfatteren.

Kan du din appendisitt?

«Hvis du mistenker blindtarmbetennelse, behandler du det som blindtarmbetennelse».

Publisert
Snorre B. Sæveraas
Snorre B. Sæveraas

KJEPPHESTEN OVENFOR kommer fra den eminente legevaktoverlegen i Moss – og ble ettertrykkelig innprentet i oss turnusleger da vi begynte å jobbe ved legevakten.

Akutt blindtarmbetennelse, også kjent som appendisitt, er en betennelse i blindtarmen. Den oppstår vanligvis når det dannes et lukket rom i blindtarmen som fylles med bakterier og puss. Symptomene på blindtarmbetennelse inkluderer ofte smerter i magen som begynner å øke i intensitet over tid. Behandlingen består vanligvis av å fjerne blindtarmen kirurgisk, en prosedyre som kalles appendektomi.

LETTVINTE LØSNINGER. Avsnittet over har ikke jeg skrevet. Spørsmålet kommer fra meg, men resten av teksten er hentet uredigert fra nettsiden chat.openai.com. ChatGPT er en programvare som blant annet kan skrive små artikler, faktatekster, brev, filmmanus, dikt – og til og med kode enkle programmer.

Hvordan skal vi bruke dette verktøyet? Lettvinte løsninger er ikke noe vi er bortskjemt med i legeyrket. Se for deg at du som fastlege kan generere et brev fra en robot til en pasient med tiltak for å redusere blodsukkeret. Kanskje du, som overarbeidet forsker, skal skrive et sammendrag om proteinet p53 og blir fristet til å ta utgangspunkt i en automatisk forfattet tekst? Tenk hvor behagelig det vil være for en medisinstudent å lære faget ved å spørre spesifikt om alt i læreboken.

KI-REVOLUSJONEN. Kunstig intelligens (KI) har potensial til å revolusjonere medisinen. Det er mange som mener at en ikke bør gå inn i radiologifaget fordi maskinene vil ta over tolkningen av bilder. Andre fremholder derimot at KI er et nyttig komplement for å gjøre røntgenlegens hverdag enklere og mer effektiv.

Oppdagelse av sykdom og spisset diagnostisering, persontilpasset medisin og raskere analyse av kliniske data i forskning, er noen av områdene der kunstig intelligens allerede er til stor hjelp. Hos en datamaskin er imidlertid det kliniske blikket fraværende. Foreløpig. Så det er nok fremdeles et stykke igjen til vi leger blir overflødige.

Et godt håndtrykk og en terapeutisk samtale vil alltid trumfe automatiske og tidvis ukorrekte tilbakemeldinger fra en robot

IVARETA SKEPSISEN! Samtidig som vi bør omfavne teknologisk utvikling, heier jeg på en sunn skepsis. Et godt håndtrykk og en terapeutisk samtale vil alltid trumfe automatiske og tidvis ukorrekte tilbakemeldinger fra en robot.

Tror du forresten at ChatGPT ville ha hjulpet meg i diagnostisering av blindtarmbetennelsen? Sannsynligvis ikke. Jeg hadde jo mistanken allerede.

Dersom du nå skulle forsøke å stille ChatGPT et spørsmål, kan det hende at du besvares med at tjenesten opplever for stor pågang. ChatGPT har visst allerede blitt like overarbeidet som den norske fastlegen.

Dagens Medisin, fra Kronikk- og debattseksjonen i 03-utgaven

Powered by Labrador CMS