Vil ha direktørene tilbake på sykehusene

– Nå er det mange steder en krig i sykehuset for at folk skal få sikret egne ressurser, sier tillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En kartlegging Olso Universitetssykehus har gjort avdekker at ti prosent av de 1100 undersøkte enhetene var uten formell leder.

- Opplever seg som leilendinger
Vara-foretakstillitsvalgt Christian Grimsgaard og øvrige tillitsvalgte sto i fjor bak en kartlegging av stedlig ledelse ved sykehuset, der det kom frem at det kun var leder til stede i 18 av 59 avdelinger.
Den gangen ble kartleggingen gjort på avdelingsnivå, mens sykehusledelsens egen kartlegging er gjort på såkalt nivå 4 og 5 – altså i seksjonene. 
I den siste medarbeiderundersøkelsen blant overleger på OUS kommer det frem at  nær 75 prosent av legene som svarte, sa at de er helt uenige eller ganske uenige i at OUS- omstillingen har bidratt til klarere ledelseslinjer ved sykehuset.
Videre svarer nær 34,8 prosent av de ansatte at de ikke har stedlig avdelingsledelse ved sitt hovedarbeidssted.
 – Dette har med den tverrgående ledelsesmodellen å gjøre. Avdelinger kan ha aktivitet ved inntil seks ulike steder, og i realiteten har mange enheter ingen tilstedeværende avdelingsledelse. I en slik tverrgående avdeling opplever enkelte seg som leilendinger og en reservedellsentral for hovedsetet, sier Grimsgaard, som karakteriserer dynamikken i organisasjonen som veldig dårlig.


Kronglete
 – Lederlinjen er kronglete og ingen har ansvar for samlet ressursinnsats på de store driftsenhetene de tidligere sykehusene utgjør, sier han.
– Det er ikke noe galt i kartlegge slik sykehusledelsen nå har gjort, på seksjonsnivå, men nivå-5 lederne  har liten reell innflytelse, sier han. I medarbeiderundersøkelsen fremkommer svarer 7 av 10 leger at omorganiseringen har vanskeliggjort forholdene for ledere på lavere nivå.
Direktører på alle sykehusene
Grimsgaard mener alle sykehusene i OUS nå må få sin stedlige ledelse igjen:
–  Det som trengs er en kortere linje opp til dem som sitter med koordineringsansvaret og da må vi ha direktørnivåer på alle sykehusene.
–  Nå er det mange steder en krig i sykehuset for at folk skal få sikret egne ressurser. Med den lederlinjen vi har greier vi ikke å løse dette, nå kjemper alle for sitt. Det må være folk på plass som koordinerer på sykehusnivå, mener Grimsgaard.
44 adresser
–  Vi kan ikke ha det slik det er nå, der én direktør sitter og skal koordinere 23 000 ansatte i et sykehus som befinner seg på 44 adresser.
Grimsgaard mener det kun er én måte å få en vesentlig endring i sykehuset på og det er bedre koordinering. Han tar til orde for flere ledere, som har ansvar for driften hvert sitt sted.
 – Den eneste måten vi kan få til en vesentlig endring av drift og bedret resultat i sykehuset er ved å reorganisere, sier han.

Powered by Labrador CMS