Få nye leger i fast stilling

En undersøkelse om jobbtilfredshet viser at kun 10 prosent av legene som er i spesialisering innen indremedisinske fag har fast jobb.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Andelen av LIS-leger i indremedisin med fast stilling er blant faktorene som slår negativt ut for jobbtilfredsheten, viser undersøkelsen der LIS-lege Richard Heitmann ved gastromedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge er førsteforfatter.

Studien er foretatt i regi av Norske Yngre Indremedisinere (NYI), og har blitt publisert i tidsskriftet Indremedisineren.

Menn mest fornøyd
Likevel viser undersøkelsen at 2 av 3 LIS-leger i indremedisin er tilfreds med jobben. Mest tilfreds er legene som jobber ved lokalsykehus (73 prosent), mens det gjelder klart færre av de som har sitt arbeid ved et universitetssykehus (61 prosent).

De mannlige LIS-legene er mest fornøyde, og 73 prosent svarer at de er tilfreds med jobben. Dette er signifikant forskjellig fra de kvinnlige LIS-legene, hvor bare 59 prosent svarer det samme.

- Ganske overraskende at kvinner jevnt over scoret såpass mye dårligere enn menn på så mange av spørsmålene våre, kommenterer Heitmann.

Følges ikke godt nok
Videre viser undersøkelsen at oppfølgingen av de ferske legene ikke er optimal. 19 prosent oppga adekvat støtte i akuttmottak. Kun 18 prosent hadde veiledning hver 5. uke. 44 prosent hadde mangelfull prodesyreopplæring.

- At så få rapporterte om adekvat støtte i akuttmottaket i travle perioder var overraskende, spesielt med tanke på det store fokuset det har vært på problemet i etterkant av Helsetilsynets gjennomgang av landets akuttmottak i 2007, sier Heitmann.

Støtte og veiledning
Samtidig kommer det frem at fast stilling, støtte i akuttmottak, grad av veiledning og opplæring i prosedyrer var assosiert med jobbtilfredshet.

- Bedre organisering av opplæring og flere faste stillinger kan hjelpe på jobbtilfredsheten. Bedre opplæring handler om mer enn et introduksjonskurs for nyansatte leger, at man ikke blir stående alene i situasjoner man kan føle seg ukomfortabel med, og om tid til veilening med erfarne leger.

- Tar dette alvorlig
Norske Yngre Indremedisinere (NYI) synes tallene fra undersøkelsen er viktige, og er spesielt opptatt av den faglige kvaliteten på utdanningen av leger i spesialisering.

- Vi er nødt til å ta oppfatningen av mangel på god nok veiledning og opplæring i prosedyrer alvorlig, sier Erik Olsen, leder for NYI.

Olsen frykter at man i undersøkelsen ser konsekvensen av den økende delen av arbeidstiden, og tid som er ment til faglig fordypning, må brukes til arbeidsoppgaver som gir lite faglig progresjon.

- Ansettelser i vikariat begrenser våre rettigheter som arbeidstakere, og det påvirker selvsagt hele vår arbeidssituasjon, legger Olsen til.

Av om lag 600 LIS-leger svarte 58 prosent på undersøkelsen. Drøyt halvparten av disse var kvinner.

Powered by Labrador CMS