OMRINGET AV FASTLEGER: Engasjerte fastleger i Trondheim møtte helseministeren. Tor Magne Johnsen (f.v.), Finn Høivik, Børge Norberg, Tone Dorthe Sletten, Bent Høie, Inga Marthe Grønseth og Vegard Berge. Foto: Arve Paulsen Foto:

Høie: – Jeg lover at vi lytter til synspunktene deres

Helseminister Bent Høie har møtt fastlegene bak Trønderopprøret, som hittil har fått 2000 underskrifter fra fastleger som mener fastlegeordningen må moderniseres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torsdag møtte fastlegene bak det såkalte Trønderopprøret helseministeren i Trondheim. Fastlegene snakket med Bent Høie om utfordringene i fastlegeordningen og ga statsråden en liste med 2000 fastlegeunderskrifter fra en pågående kampanje.

De nær halvparten av alle landets fastleger har gitt sin tilslutning til at tiltak må iverksettes for at ikke fastlegeordningen skal bukke under på grunn av utfordringer med rekruttering og høyt arbeidspress for legene.

Les saken: Har 2000 fastlege-underskrifter til helseministeren

– Mitt hovedbudskap til trønderlegene var at jeg opplever at de beskriver en arbeidssituasjon som mange fastleger støtter og at jeg er enig i at vi har utfordringer med rekrutteringen, sier Bent Høie til Dagens Medisin.

– Hva tenker du om at 2000 av alle 4700 fastleger så langt har undertegnet på at noe må gjøres med fastlegeordningen?

– Dette bekrefter mitt inntrykk av at mange fastleger kjenner seg igjen i beskrivelsen til Trønderopprøret og understreker at mange er enige i at vi har utfordringer med rekrutteringen, svarer Høie.

Han viser til at departementet har igangsatt et arbeid med hva legene bruker tiden sin på – hvor svarene vil foreligge i januar/februar – samt at det skal gjøres en kostnadsanalyse av fastlegenes utgifter.

– Så flere av problemstillingene som Trønderopprøret tar opp jobber vi allerede med. Vi skal også evaluere fastlegeordningen. Vi har hatt møte Legeforeningen og med KS og skal nå ha møte hvor både departementet, KS og Legeforeningen deltar. Parallelt med dette jobber vi med ALIS-Vest.

– Vil dere, slik Arbeiderpartiet foreslår, bredde dette nasjonalt?

– Vi har sørget for finanseringen til ALIS-Vest, og mange opplever det som en suksess. Det jobbes også med tilsvarende modeller i resten av landet. Nå skal vi diskutere med KS og Legeforeningen hvordan vi kan bruke disse erfaringene.

– Utover det du allerede har sagt at dere jobber med, hva kan du love fastlegene som har signert på kampanjen?

– Jeg lover at vi lytter til synspunktene deres. Vi hadde en godt og konstruktivt møte, svarer Høie.

Powered by Labrador CMS