IKKE ALENE: – Jeg stiller som representant for flere leger. Dette er ikke et enmannsshow, sier Anne-Karin Rime. Foto: Vidar Sandnes

IKKE ALENE: Jeg stiller som representant for flere leger. Dette er ikke et enmannsshow, sier Anne-Karin Rime.

Foto: Vidar Sandnes

Tar opp kampen om å bli legepresident

Anne-Karin Rime har meldt seg på konkurransen om å bli Legeforeningens nye president. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Onsdag ble Anne-Karin Rime gjenvalgt som leder for Overlegeforeningen. Anestesilegen fra Sykehuset Østfold har ledet en av de største underforeningene i Legeforeningen i to år og sitter også som visepresident i moderforeningen. Hun gjorde det samtidig klart at hun stiller som kandidat til presidentvalget.

Nylig meldte fastlege Bjørg Bakke seg som presidentkandidat, etter å ha kommet med uttalelser om at foreningen er for lite aktiv.

Rime har over tid blitt pekt på av flere som en het kandidat, men har tidligere ikke ønsket å svare på om hun kom til å stille.

Overfor Dagens Medisin kommenterer Rime nå hvorfor hun stiller – og hvorfor hun mener hun er den beste kandidaten.

–  Du har lenge vært taus om hvorvidt du ville stille som presidentkandidat. Hvorfor har det vært så viktig for deg å bli valgt av overlegene først?

– Jeg er valgt for å representere noen – og det er overlegene. Det er dem jeg ville ha tillit fra før jeg meldte meg som presidentkandidat. Dette er et tillitsverv og da må du ha tillit blant dem du er valgt av. Det er viktig for meg.

– Hvordan skal du overbevise medlemmene i Legeforeningen om at du bør ha sjefsstolen?

Det går på at man har tillit til å gjøre det. Tillit kan ikke vedtas. Men det er smittsomt, som jeg har skrevet hos dere før. Blir man møtt med tillit så er sjansen større for at man også lærer å møte andre med tillit. Jeg mener vi må bruke det momentet vi har nå. Vi vet at helsetjenesten ikke har vært rustet til å ta imot pandemien vi står i. Vi må innrette oss annerledes. Det er et politisk handlingsrom nå. Vi må ha et varig taktskifte i bevilgningene.

– Hvordan vil du sørge for å få tilliten fra medlemmene?

Jeg ble tillitsvalgt fordi Sykehuset i Østfold ble for lite. Jeg har vist innad i foreningen, det er der vi skaper vår politikk, og utad, hva vi står for. Det er ikke bare jeg. Det er hva vi, Legeforeningen, står for.

– Vanskelig å se hvilken vei hun vil gå

– Du sier «vi». Men det er du som stiller til valg?

Ja, men jeg stiller som representant for flere leger. Dette er ikke et enmannsshow. Men jeg skal stille til valg som leder, det er helt klart.

– Kan man lese det som at en stemme på deg er en stemme til videreføring av kursen man har i foreningen i dag?

Jeg vil ikke gå inn i den retorikken. Man blir tillitsvalgt fordi man ønsker å forandre ting. Retorikken om en «helt ny» vei, må du spørre hun andre kandidaten om. Hvilken vei hun ønsker vi skal gå i, er det vanskelig for meg å se.

– Du sitter i ledelsen nå. Mener du at grunnen til at medlemmene skal stemme på deg, er arbeidet som er gjort frem til nå?

Legeforeningen har gjort mye godt arbeid, men vi kan alltid bli bedre og jeg vil helt klart bidra til at vi får gjennomslag.

– Ikke en passiv forening

– Hva tenker du om at Bakke stiller som kandidat?

– Det er alltid en styrke at det er flere kandidater som stiller til valg til viktige valg i Legeforeningen.

– Bakke har vært ute og beskrevet Legeforeningen som en passiv aktør. Hvordan vil du beskrive Legeforeningen?

– Jeg vil nok beskrive Legeforeningen som en mye mer aktiv og tung aktør i offentligheten. Vi har en høy synlighet i media, med flere tusen medieoppslag og driver masse påvirkningsarbeid både over og under radaren. Jeg forstår frustrasjonen blant medlemmene. Det er derfor jeg er tillitsvalgt. Vi har nå ropt om fastlegeordningens krise i flere år. Vi har fortalt om hvordan sykehusene bygges for små. Det er klart det blir viktige saker.

– Tar Bakke feil når hun sier at foreningen er passiv?

– Det har jeg ikke lyst å kommentere.

– Hvorfor ikke?

– Jeg ser at Legeforeningen gjør ekstremt mye. Hun opplever jo også det. Vi kan alltid bli bedre i ulike kanaler, men jeg opplever ikke Legeforeningen som en passiv forening.

– Har fått mye støtte

– Hvorfor mener du at medlemmene skal velge deg over Bakke?

– Jeg stiller som representant for de tillitsvalgte. Jeg har mye kunnskap, både gjennom sykehusarbeidet, tillitsvalgtarbeidet, og jeg har en god dialog med både fastleger og medlemmer. Så vil det alltid være noen vi ikke når – noen som opplever at de ikke blir sett og hørt – og det må vi jobbe videre med.

– Hvor mye støtte tror du at du vil få for kandidaturet ditt?

Jeg har fått mye støtte. Jeg hadde ikke stilt hvis jeg ikke hadde fått støtte til det. Det er en viktig jobb som skal gjøres for norske leger og for helsetjenesten.

– Tror du at du vil få støtte fra de andre underforeningene i Legeforeningen?

Det vil vise seg.

– Tror du det vil komme flere kandidater?

Det vet jeg ikke. Det er alltid spennende. Det er årsmøter i Legeforeningen på rekke og råd nå.

Powered by Labrador CMS