Feil på feil med e-resept
Selv om det kun tar et øyeblikk for legen å sende en e-resept, opplever ni av ti apotekere daglig at resepten ikke er i reseptformidleren når pasienten kommer til apoteket.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
LEGEMIDDELDAGEN: I tillegg opplever en av to apotekere at det er feil på reseptene minst én gang daglig, enten formelle eller faglige, som gjør at legen må kontaktes. Dette kommer frem i en stor undersøkelse som Apotekforeningen har gjort for apotekbransjen til alle landets apotek.
Alle landets 742 apotekere ble spurt.
I dag tirsdag arrangerer Apotekforeningen den årlige Legemiddeldagen, som er foreningens konferanse om apotek- og legemiddelpolitikk.
Vil ikke skylde på legene
- Undersøkelsen er først og fremst en påminnelse om at teknologi ikke nødvendigvis fjerner menneskelige feil. Om det er flere eller færre feil med e-resept enn papirresepter, har vi ingen sikre tall for, men vi mener det er en indikasjon på at antallet feil går ned, sier administrerende direktør Per T. Lund i Apotekerforeningen til Dagens Medisin.
- Må legene skjerpe seg?
- Det er ikke gitt at dette er legenes feil. Det er mange faktorer som spiller inn, for eksempel at pasienten kan ha glemt referansenummeret på en låst resept eller at resepten ikke er sendt ennå. Dette handler like mye om å styre forventningene som eventuelle utfordringer med enkelte aktører, sier Lund.
Gir mer kontakt med legen
E-resept ble innført i de siste tre av landets 19 fylker i februar i år. Innen kort tid skal e-resept også benyttes av helseforetakene. Hypotesen er at e-resept gir store fordeler for samfunnet på grunn av sikker og effektiv overføring av reseptinformasjon. Utleveringen skal bli mer effektiv i apotek, og det skal være redusert risiko for å få utlevert feil legemiddel.
- I undersøkelsen kommer det frem at syv av ti mener at e-resept medfører like mye, eller mer, kontakt med legen. Hva vil dere gjøre for å rette opp i dette?
- Vi har avtalt med Helsedirektoratet at det skal inviteres til en erfaringskonferanse i juni hvor leger og apotekansatte deltar. Direktoratet har planer om å sende ut en spørreundersøkelse til legene før konferansen, og for å kunne sammenligne resultatene med vår undersøkelse, sier Lund.
Få vet om mineresepter.no
For at den enkelte pasient skal få oversikt over sin medisinliste, er det opprettet et nettsted kalt mineresepter.no. Her kan man se hvilke resepter legen har forskrevet. Hele 73 prosent av de spurte i TNS Gallups undersøkelse oppga at de ikke hadde hørt om nettsiden.
- Hva skal dere gjøre for at flere skal få høre om mineresepter.no?
- Det er viktig både for pasienten og for lege og apotek at den enkelte har oversikt over reseptene sine. Da er Mine resepter et godt hjelpemiddel som mange flere enn i dag kan ha nytte av. Den siste oversikten viser at bruken av Mine resepter er doblet fra januar til mars, og alt tyder på at denne veksten fortsetter. Vi skal diskutere dette med Helsedirektoratet for å komme frem til tiltak for å heve kunnskapen om dette tilbudet, sier Lund.
Innkjøringsfase
Han minner om man fortsatt er i en innkjøringsfase med e-resept.
- Dette gjelder både apotek, lege og myndigheter. Det er åpenbart et potensial for å forbedre prosessene tilknyttet bruk av e-resept i alle ledd. Vi mener å se at e-resept er et godt verktøy, som kan bidra til bedre pasientsikkerhet og som helhet vil være nyttig for samfunnet. Men det er alt for tidlig å si noe om nytten for den enkelte aktør i kjeden, som lege eller apotek, understreker Per T. Lund.