Henvisninger ble liggende ubehandlet

Henvisninger fra fastleger har ligget ubehandlet på en server hos Oslo universitetssykehus. Ingen ved sykehuset visste at de var der.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det er NRK som melder dette onsdag.

- Vi oppdaget at våre pasienter ikke hadde fått timer. Da vi sjekket med poliklinikken fikk vi vite at de ikke hadde fått henvisningene vi sendte. Hvis hensvisningene blir borte, kan folk med kritiske sykdommer være skikkelig ute å kjøre, ser Terje Risanger, fastlege i Søndre Nordstrand til NRK. 
46 henvisninger
Siden nyttår har han, og resten av legene i bydelen, kunnet sende henvisninger elektronisk i stedet for på papir. Dessverre kom ikke henvisningene dit de skulle.
I alt hadde Risanger og hans kolleger sendt 46 henvisninger. De eldste av disse hadde ligget siden nyttår.
Anders Baalsrud er leder for pasientsikkerhet ved Oslo universitetssykehus (OUS).
- Vi har en server som kan ta imot henvisningene, men ikke noe system som fordeler dem videre i sykehuset, sier Baalsrud til NRK.
Kommunikasjonssvikt
Systemet med elektroniske henvisninger satt i gang i 2003. Da startet et pilotprosjekt mellom OUS og enkelte fastleger i Oslo. I 2005 ble prosjektet avsluttet. Likevel har flere fastleger fortsatt å bruke systemet.
- Legene har bare sendt inn henvisningene, og regnet med at vi ville fange dem opp. Så ble de forbauset når vi ikke gjorde det, sier Baalsrud
Risanger forteller at de spurte OUS om de kunne motta elektroniske henvisninger før de ble sendt. Ifølge Baalsrud skal dette ikke ha skjedd.
- Vi har ikke klart å bekrefte at noen ved sykehuset har sagt at vi kan ta imot slike henvisninger. Hvis det er spurt om en teknisk funksjon; om vi har forberedt et apparat for slike henvisninger, kan svaret ha vært ja, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS